Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: SCUF Prestige Controller (Xbox One)
xbox one scuf prestige controller test Silver

Test: SCUF Prestige Controller (Xbox One)

av senses.se

Det finns en helt annan nivå av ”gaming”; en nivå som ställer extremt höga krav på hårdvara och där millisekunder i responsivitet kan vara avgörande, framförallt i kontrollerna. Här duger inte medföljande Xbox One Controller S – som förvisso är en riktigt bra och skön spelkontroll – men inte den allra piggaste i reaktionerna. Prislappen på en ”proffskontroller” är dock därefter. Vi snackar i runda slängar två tusen kronor som du får betala för en enda kontroller. Det är mer än vad ett komplett Xbox One S-paket med spel och tidvis två, vanliga Controller S kan gå på. Microsoft Elite Series (numera version 2) har i princip haft monopol på detta inom Xbox-spelandet i Sverige. Men nu kommer konkurrens från SCUF Gaming – ett stort namn inom e-sportvärlden internationellt, men ännu inte så kända eller etablerade i vårt avlånga land. Kan deras Prestige förskjuta maktbalansen? Och vad är skillnaden mellan SCUF Prestige och Xbox Elite Series?

xbox one scuf prestige controller test
SCUF Prestige kommer i flera snygga färger och kan anpassas efter önskemål, precis som Microsofts dito. Foto: SCUF Gaming

Friheten att anpassa

Det första man lägger märke till med Prestige är två saker: 1) den är på pricken lik designen av Controller S 2) den har fyra extra ”paddel-brytare” på baksidan. Dessa kan tas av, men är tänkta att du ska anpassa efter favoritspelet och kan då ersätta andra knappar, förslagsvis på kontrollerns ovansida (ja, det är mycket snabbare att trycka på paddlarna än det digitala styrkorset eller någon av XYBA-knappar).

Prestige har ett inbyggt, laddningsbart batteri (vilket borde vara absolut standard idag, men som alltså även MS Elite Controller saknade förra generationen) och det laddar fullt på cirka fyra timmar och räcker då i runda slängar 30. Man får med en dryga tre meter lång mikroUSB-kabel, som du kan ladda och spela med samtidigt. Av försiktighetsskäl rekommenderas att du endast laddar på Xbox:ens USB-port, men om du inte har någon mystisk Kina-laddare så ska det inte vara någon fara. Det inbyggda batteriet är inte bara bekvämt, rent användarmässigt, utan skalar även bort 100 gram mot Elite Controller (v1), då Prestige väger in på 267 gram mot MS 363 gram.

SCUF Prestige mikroUSB + nyckel
Den magnetiska nyckeln används tull att programmera om paddlarna och binda till andra knappar.

Du kan enkelt öppna kontrollern och byta ut spakarna: gillar du konkav eller konvex kontaktyta? Stort plus för anti-halk-behandlingen som finns på både spakarna och greppets baksida av kontrollern, den get verkligen skön stadga. Och till skillnad mot problemen med Elite v1 – där värme från händerna kombinerat med svett gjorde att gummi-beläggen med tiden lossnade – så satt detta gummi som berget under de månader vi testat. Till man vänjer sig att samexistera med paddlarna så kan kontrollen kännas aningen för ”liten” och greppet inte helt angenämt, men man vänjer sig snabbt och kommer in i det. Att programmera om paddlarna kan vara till stor hjälp i spel med snabba kombos, som Mortal Kombat 11 till exempel. Tyvärr kan du bara välja en knapp per paddel, alltså inga mulitpla knapp-kombos – vilket hade varit grymt användbart. Du programmerar om knapparna med hjälp av en magnetisk nyckel som du trycker mot kontrollens baksidan, ganska enkelt faktiskt. Bumper-knapparna känns rappa och stabila och inte så svajiga som de kan bli på Controller S och som en del även klagade på kunde hända med Elite v1.

SCUF Prestige isärmonterad
Du kan byta spakar och även välja antalet paddlar på baksidan.

Bluetooth

Prestige kommunicerar trådlöst via Bluetooth, vilket gör att du synkar den en gång till din Xbox One-maskin och kör sen med den som vilken annan originalkontroller som helst. Bluetooth öppnar också upp för att du kan använda den på dator eller som styrdon till mobilen (kräver iOS 13 på iPhone). Enkelt, smidigt och utan krusiduller.

Värde för pengarna?

SCUF har på senare tid valt att endast sälja sina kontrollers själva, via sin egen e-shop. Kontrollen kan anpassas med färger efter smak, precis som Microsofts dito. I dagsläget kostar en kontroll, med normal frakt till Sverige, cirka 182 € – i runda svängar 1 940 SEK. Det är i princip samma pris som du får betala för Xbox Elite Controller v2 idag (1 995:-), som du kan köpa i de allra flesta butiker som säljer spel idag. SCUF Prestige är en bra kontroller, med skönt grepp, bra vikt och riktgt snärtiga knappar som vi trivs med. Den är ett solklart bättre val för pengarna än gamla Xbox Elite v1, inte minst i fråga om byggkvalitet. Men Elite v1 är en utgången produkt och hur Prestige står sig mot Elite v2 är svårt att svara på, då vi ännu inte testat den modellen. Klart är i alla fall att Elite v2 innehåller flera av egenskaperna Prestige har och kommer dessutom med fördelen att den kan köpa lokalt, vilket gör allt lite bekvämare (inte minst i fråga om garanti-ärenden).

SCUF Prestige

Sammanfattning

Som helhet är SCUF Prestige en riktigt trevlig och mångsidig ”proffs-kontroller” för dig som tar gaming på blodigt allvar. Det är en rätt nischad produkt, som antagligen känns dyr för den genomsnittlige spelaren, men som helt klart ger extra komfort och respons för de spelare som vill ha och värderar det. Det är inte fråga om någon natt- och dag-skillnad i styrupplevelse, men när du vant dig vid den extra snärten i SCUF Prestige kan vanliga kontrollers te sig aningen ”söliga”.

Prestige hade mått bra av att ligga några hundralappar under Microsofts Elite v2 – inte för att den skulle vara sämre (vi har ju ännu inte testat v2, som sagt) utan för att Microsofts modell är så mycket större och mer etablerad på proffsmarknaden i Norden och finns så vida tillgänglig idag lokalt. SCUF kan därför få lite svårt att tränga igenom bruset och den har till synes ingen uppenbar fördel som kräver import i skrivande stund.

Ett helt klart intressant val för den kräsne gamern som vill ha det bästa eller proffsspelaren, som inte har något emot att öppna plånboken på något vidare gavel. Därför blir det, för målgruppen, en rekommendation.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.