Hem » Test: Roborock Zeo One
Silver

Test: Roborock Zeo One

av Björn Alsborger

Roborock är marknadsledande inom robotdammsugare. Nyligen testade vi deras Saros 10 som vi gillade, och nu är det dags för nästa segment för Roborock, nämligen tvättmaskiner.

De släpper tre olika tvättmaskiner i Sverige: Zeo One med inbyggd torktumlare som vi ska testa nu, Zeo Lite som är en enklare version utan torktumlare, och Zeo Mini som är en liten modell – tänk motsvarande en bänkdiskmaskin.

Design

Foto: Senses.se

På fronten av Roborock Zeo One möts man av den stora skärmen där man styr allt och den ännu större luckan. Designen gör att det här ser mer ut som en högteknologisk pryl än en tvättmaskin. Den gråmetallic-färg vi testade förstärker detta ännu mer. På redaktionen är meningarna delade: de flesta tycker den ser snygg och modern ut, medan andra, mer konservativa medlemmar, tycker att den är ”designad för att locka prylintresserade killar att tvätta”.

Funktioner

Foto: Senses.se

Det saknas inte direkt funktioner på Zeo One. Som vi nämnde är det inbyggd torktumlare, den går att styra via app, den doserar automatiskt tvätt- och sköljmedel baserat på tvättmängd och valt program, den justerar automatiskt vattenmängd och torktid efter tvättens vikt och mycket annat. Vi ska försöka gå igenom de viktigaste funktionerna.

Om vi börjar med tvättprogrammen så finns det totalt 27 program, varav 12 via kontrollpanelen (t.ex. Eco 40-60, Bomull, Syntet, Snabb, Anti-allergen, Ull) och 15 via appen (t.ex. Mix, Uppfräschning, Dun, Siden, Baby Care, Sanering).

Och som en vanlig tvättmaskin finns det inget att klaga på. Den tar hela 11 kg (!!) tvätt, vilket innebär att det går att fylla den betydligt mer än de flesta andra tvättmaskiner. Mängden olika program gör dessutom att man alltid kan hitta ett som passar det man ska tvätta. Det finns även en smart funktion (Laundry Aftercare) som aktiverar luftcirkulation för att förhindra dålig lukt och fukt om tvätten ligger kvar i trumman efter avslutat program. Detta är smart om ett program tar slut och man inte är hemma på någon timme för att ta hand om tvätten.

Foto: Senses.se

Roborock Zeo One har, som vi nämnde tidigare, automatisk dosering av tvätt- och sköljmedel – men här märker vi att den inte är helt anpassad till den svenska marknaden. I Sverige är det vanligt att man använder två olika tvättmedel: ett med blekmedel för vit tvätt och ett utan för färgad tvätt. Så är det inte i hela världen, och inte hos Roborock Zeo One. Det finns med andra ord bara ett fack för tvättmedel, vilket gör att man antingen får hitta ett tvättmedel som man vill använda till all tvätt (och flytande dessutom, då den automatiska doseringen kräver flytande tvättmedel), eller så får man stänga av autodoseringen när man tvättar vittvätt och manuellt skopa in tvättmedlet direkt i trumman.

Både Miele och Bosch, som har liknande system med automatisk dosering, har (på vissa av sina modeller) löst det här smartare, med antingen fler fack för tvättmedel eller ett fack för manuell dosering, så man inte behöver lägga tvättmedlet direkt i trumman. Om man kör ett program med förtvätt kommer tvättmedlet nämligen att sköljas bort innan huvudtvätten.

Men bortsett från avsaknaden av fler fack för tvättmedel så fungerar den automatiska doseringen utmärkt, både för tvättmedel och sköljmedel. Man behöver fylla på cirka en gång i månaden, och det är otroligt skönt att bara kunna slänga in en tvätt utan att slabba och mäta upp tvättmedel.

Roborock Zeo One har en inbyggd torktumlare som klarar upp till 6 kg tvätt, vilket är ungefär i nivå med vad en ”vanlig” torktumlare hanterar. Detta är dock lite problematiskt eftersom tvättfunktionen i sig klarar upp till 11 kg. Vill man alltså tvätta och sedan automatiskt torktumla, kan man inte fylla maskinen lika mycket som när man enbart tvättar.

Foto: Roborock

Torktumlaren använder en teknik som Roborock kallar ”Zeo-cycle® Drying Technology”. Detta är en torkteknik som använder ett naturligt mineral kallat zeolit för att torka kläder. Istället för att använda hög värme, som traditionella torktumlare gör, cirkulerar luften i två olika flöden via zeolit som absorberar fukten från kläderna. Den största fördelen med denna metod är att torkningen sker vid lägre temperaturer. Traditionella torktumlare kan använda betydligt högre temperaturer, vilket kan skada känsliga material. För Zeo One optimeras torkningen ytterligare med hjälp av en AI-algoritm och realtidsövervakning via NTC-smartsensorer, för att undvika övertorkning och skador på kläderna.

Det här fungerar väldigt bra, men vi upplever att torktiden för en motsvarande mängd tvätt är något längre än med en traditionell torktumlare. Eftersom man slipper momentet där man måste passa tvättmaskinen och sedan flytta över tvätten till en separat torktumlare, blir den totala tidsåtgången från start till färdigtorkat ändå ok.

Har man fler produkter från Roborock så är det samma app man använder för att kontrollera Zeo One. Appen ser bra ut och är lätt att använda, men den finns tyvärr inte på svenska. Det är enkelt att via appen välja andra program än de som finns direkt på kontrollpanelen. Om man ofta använder ett visst program kan man koppla det till en knapp på kontrollpanelen kallad ”App program”, så att man slipper fibbla med appen varje gång man tvättar.

Schemaläggning finns också som funktion, ifall man vill ladda en tvätt och kanske köra den på natten när elpriserna är lägre. Man kan även skräddarsy program genom att anpassa mängden tvättmedel och sköljmedel, samt justera tvättemperatur, sköljtider och torrhetsgrad.

Man ser tydligt återstående tid och får en avisering när tvätt- eller torkprogrammet är klart.

Slutsats

Vi har testkört Roborock Zeo One ett par veckor nu och låtit den tvätta allt från vanlig smutstvätt till ömtåliga yllekläder. Oavsett vad vi har testat har resultatet blivit väldigt bra. Det är mycket vi gillar: den väl tilltagna tvättmängden, den smarta appstyrningen, det smidiga med inbyggd torktumlare samt maskinens design och användarvänlighet. Det som är lite mindre positivt är att automatisk dosering för två olika tvättmedel hade varit önskvärt, att maskinen är långtifrån billig med sitt pris på 17 990 kr, och att torkfunktionen har en så pass mycket lägre viktgräns än tvättfunktionen.

Men totalt sätt är vi ändå väldigt nöjda, och om man vill ha en riktigt modern tvättmaskin med en bra inbyggd torktumlare så är Roborock Zeo One ett givet köp.

Roborock skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

 


This post is also available in English: Review: Roborock Zeo One.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.