Hem Hälsa & Skönhet Test: Plantronics Backbeat Fit 505
plantronics backbeat fit 505

Test: Plantronics Backbeat Fit 505

av senses.se

Vi har under åren testat ett flertal hörlurar från amerikanska Plantronics, en tillverkare som vi tycker för det mesta gått från klarhet till klarhet och på senare år även ansträngt sig för att ta steget ut ur gaming-segmentet och mer till mellanpris- / underhållningslurar. BackBeat Fit 505 är ett par trådlösa lurar, som likt gamla BackBeat Fit, är P2i-certifierade och alltså lätt tål att du svettas i / på dom. Men till skillnad från gamla Fit:en så är denna modell on-ear, vilket mest ger fördelar tycker vi.

Plantronics kan det där med design. De lyckas skapa lurar som ser dyrare ut än de faktiskt är och även om plast och faux-material är dominerande, så är det svårt att på avstånd se stor skillnad mot märken som är många gånger dyrare. Man behåller också de föredömligt tydliga och lätt nåbara knapparna som styr lurarna från sidan (play/paus, framåt och bakåt) samtidigt som alla inkopplingar fungerar utmärkt (lurarna håller ca 18 timmar på fulladdat batteri men du kan även ansluta dem med 3,5mm-kabel, vilket ingår).

plantronics backbeat fit 505

Passformen på BackBeat Fit 505 är enligt vår testpatrull inte lysande. Kåporna känns för små och sitter inte riktigt bra eller bekvämt på örat, då det bara täcker en del (av en vuxens människas öra). Inte jättebekväma att bära en längre tid alltså, men de är verkligen fjäderlätta och det ingår en sportig bärpåse att frakta dem i.

Själva ljudet är godkänt, utan att direkt imponera. Detta kan ha med kåpornas minimalistiska konstruktion att göra, då de inte täcker örat helt så känns det som en ansenlig mängd bas går förlorad. BackBeat Fit 505 kan inte i närheten jämföras med ljudkvaliteten i BackBeat PRO (ej heller i prislapp)- Det som fungerar över förväntan är brusreduceringen, som gör att du verkligen kan fokusera på ditt valda ljud och träning, även om de flesta gym brukar skräna på med dagens tio-i-topp från vaflfri kommersiell radiostation eller gymråttor som stönar och stånkar när de lyfter. Drar du på volymen så blir ljudet bättre, men man märker ändå att på ett välmixat och lyssningsvänligt spår som Junge Junges Run Run Run så fattas en del bas och värme. BackBeat Fit 505 duger absolut till gymmet, där ljudkvaliteten kanske inte är så avgörande och de låter helt OK till ljudböcker och poddar, till exempel, vilket kanske är mer av det förväntade användningsområdet. Men om du letar efter lurar att njuta musik i soffan eller på resan så är BackBeat Fit 505 inte det bästa valet.

plantronics backbeat fit 505

Summering: Som vanligt när det gäller hörlurar så kommer det ned till preferens och vad du i huvudsak tänker ha dom till. Om du är ute efter ett par snygga och tåliga träningslurar så är BackBeat Fit 505 inget dåligt val alls, då de sitter bättre än föregångaren (som var in-ear och satt rent ut sagt dåligt), samtidigt som de inte är jätteprisvärda för ett par trådlösa hörlurar som ljudmässigt bara låter OK. BackBeat FIT 505 är snarlika BackBeat FIT 500, som blivit en av de tre bästa hörlurarna enligt sidan Bäst-i-testet.

I prisklassen runt 1 000 kr så är konkurrensen stenhård och även om P2i-behandligen är tacksam mot fukt (svett) så är det oftast inte avgörande för funktionaliteten, såvida du inte svettas så stora mängder att du riskerar att vattenskada ett par vanliga lurar. BackBeat Fit 505 är läckra och det är för många en inte helt oviktig faktor, med tanke på hur mycket man lägger på träningskläder och omkringutrustning i övrigt. Rekommenderas för den stilmedvetna träningsfantasten, som sätter design och funktionalitet framför absolut ljudkvalitet.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.