Hem Hälsa & Skönhet Test: Panasonic ES-LV9U (rakapparat)
Panasonic ES-LV9U recension Silver

Test: Panasonic ES-LV9U (rakapparat)

av senses.se

Panasonic följer upp premium-apparaten ES-LV9Q med den snarlika ES-LV9U (likt tv-apparaterna är det bokstaven som ändras) och vi på senses är glada att få vara bland de första i Norden att testa.

Panasonic ES-LV9U är på många vis lik sin föregångare. Designen har gått från grå metallic till mer svart och plast (med snygg finish) och vikten har därför också minskat något, vilket känns positivt för handhavandet. Det handlar fortfarande om en rakapparat med 5-rakblad och en rengöringsdocka som rensar och håller bladen vassa (detta kräver också en speciell rengöringsvätska som kostar cirka 200 kronor för tre paket). Motorn i rakapparaten är högpresterande och ger 70 000 rörelser per sekund, vilket är smått hisnande men förmodligen en förutsättning för att man ska minimera irritation. Till detta kommer en funktion som mäter skäggets densitet 220 gånger per sekund, också det för att man ska undvika skärskår och hud som blir flammig.

Panasonic ES-LV9U vs ES-LV9Q
Panasonic ES-LV9U (hö) och ES-LV9Q (vä). Foto: senses.se

Huden bör tillvänjas med raklödder och blötrakning (exempelvis i duschen) första veckan, men sen kan du med fördel raka dig helt torrt vilket känns oerhört smidigt och tidsparande; du multi-taska medan du går runt och fixar i huset (förslagsvis letar kläder i garderoben inför dagen). Apparaten kan raka bort upp till tre dagars skäggstubb i ett enda drag och vi upplevde den faktiskt som något vassare än sin föregångare. Huvudet på rakapparaten rör sig också något mindre kring leden, kanske för ökad precision? Har du inte så långt skägg så behöver du inte heller oroa dig för hår som flyger omkring, ES-LV9U fångar in småhår rätt effektivt och är sedan enkel att ta isär och skölja av med vatten rakt under kranen.

Funktionsmässigt finns inget att klaga på: rakningen är skön och bekväm (efter inkörsperioden), metallen mot huden håller kylan bra och dockan som rengör och torkar känns smart och att den ökar livslängden i apparaten. På minuskontot har vi fortfarande att rengöringsprocessen låter en del (en hel del, om du frågar vissa i redaktionen) – något som kan förvärras av ett ekande bandrum också. Det vore mycket bra om Panasonic ville jobba med att optimera denna funktion inför nästa modell, det måste gå att göra tystare tänker vi? Likt sin föregångare är ES-LV9U heller inte lika effektiv på längre skägg, utan absolut bäst på stubb.

Panasonic ES-LV9U shaving dry
Torr-rakning känns smidigt och sparar tid. Foto: Panasonic

I paketet ingår en bärväska för resor, i år är denna ett hardcase som efterfrågats av många. Detta rymmer endast själva rakapparaten, vilket känns logiskt då dockan ju innehåller flytande medel som skulle bli synnerligen svår-transporterat.

Panasonic ES-LV9U ingår i Panasonics 900-serie som släpps i Sverige senare i år och kommer att hamna på runt 3 000 kr med docka (rakapparaten kan även köpas utan rengöringsenhet). Till hösten kommer också nästa nivå från den japanska jätten, 900+-serien med rakapparater som har 6-blad istället för fem. Vårt test av den modellen kommer också snart.

Panasonic skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra texter.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.