Hem Hälsa & Skönhet Test: AI-tandborstning med Oral-B Genius X
oral-b genius x black test recension senses Silver

Test: AI-tandborstning med Oral-B Genius X

av senses.se

El-tandborstar har länge rekommenderats av tandläkare och tandhygienister och inget märke är så stort och har så brett stöd av så många professionella, vårdgivare som Oral-B. Det Braun-drivna och -ägda märket släpper nu sin Genius X-modell; en el-tandborste med mode-ordet ”AI” (artificiell intelligens) i paketet. Vad är det för något – på en tandborste – och gör det någon egentlig skillnad i praktiken? Vi har borstat gaddarna på redaktionen så det stått härliga till de senaste två veckorna och delar här våra intryck.

Här kan du köpa Oral B Genius X och samtidigt stödja senses.

oral b genius x rose gold
Så här ser ingens badrum ut i verkligheten, men ändå en vink om hur snyggt det kan göra sig. Foto: Oral-B

App app, sa att du gjort bra ifrån dig

A.I:n på Genius X är att borsten numera beter sig ”intelligent”, genom ett inbyggt gyroskop som kan följa din tandborstning i munnen, i real-tid och visa i en app hur du ligger till och vart du behöver lägga mer kärlek. A.I. inom prylar är att de beter sig mer ”intelligent” än man kan förvänta sig historiskt av dem och det likställs – tyvärr ofta felaktigt – med den mer avancerade funktionen ”maskininlärning”, som innebär att prylen ”lär” sig, förändras och förbättras av att interagera med dig (som roboten Cozmo ungefär). Genius X har ett stort register av användare som borstat i Oral-Bs labb och har genom det samlat mängder typer av tandborstar-beteenden. Men den ”lär” sig inget. Det är fortfarande två minuter, morgon och kväll, som rekommenderas men vår erfarenhet under veckorna som gått är att det behövs närmare tre minuters borstning om du ska klara 100% i appen, som då ger beröm.

Och just appen är den stora och allra trevligaste uppgraderingen i Genius X. Redan förra toppmodellen, Genius 9000, hade ju en app som baserade sig på att du skulle montera din smartphone på badrumsspegeln och låta den filma dig i munnen medan du borstar. Knappast optimalt; varken ur estetisk eller praktisk synpunkt, men ändå hyfsat funktionellt. Nya appen använder sig av tandborstens inbyggda rörelsesensorer – på samma vis som du kan spela genom att röra din smartphone – och här finns även game-fication i form av achievement (utmärkelser) du kan jobba emot. Den är mer exakt och, utan tvekan, mycket roligare och enklare att använda (du behöver inte ha den aktiv varje borstning, utan kan synka sparade sessioner manuellt).

Foto: Oral-B

Genius X – design och lägen för alla behov och smaker

Genius X är väldigt clean och proper i sin design och även om den i grunden inte skiljer sig markant från tidigare års flaggskeppsmodell, Genius 9000 (det är ändå en el-tandborste vi snackar om), så vässar den intrycket ytterligare något i en svart- och en ”rose gold”-profil. Rose gold har varit en stor succé bland framförallt kvinnliga Apple-fans, som valt färgen på sina MacBook Air och iPads, för att inte nämna iPhones, senaste åren. Och lustigt nog ”känns” Oral-B’s Rose Gold-model mer riktad till ”mjuka värden”: inte bara på grund av färgen, men för att det ingår sensitive-borstar i den och ett ställ för två (personer eller olika borstar). Black-modellen, som av någon mystiskt anledning är 100 kr dyrare, är även den stilig och ren – påminner lite om feelingen i en häftig motorcykel av någon anledning och kommer med en hållare som innehåller fyra platser för liggande borstar – en hel arsenal – och dessutom ingår här två cross-action-borstar istället för, vad som varit mer praktiskt – en av varje borste.

Du kan fritt välja på olika borstlägen: Om inget val görs blir det ”daglig rengöring”, ett standard läge. Det rekommenderade Pro Clean, som anbefalles alla som inte lider av ilande tandhalsar eller känsligt tandkött då det använder mer kraft och högre frekvens, för renare resultat; för känsliga användare finns istället ”Mjuk”-(fjäder) läget. Sen ett 3D White (diamant, slipläge) för att polera dagligen eller efter behov, ett tandköttsvård-läge som varsamt masserar och ett Tungrengörings-läge för att borsta tungan (vilket du rekommenderas göra dagligen, ihop med att använda tandtråd). Märkligt nog kan dessa lägen endast ändras medan tandborsmotorn är i full igång, istället för att – som förväntat – kunna ändras med valknappen innan man stänker ned badrummet med en vilt surrande el-tandborste eller stoppat borsten i munnen så man inte ser vad det är för läge man väljer…?

oral-b genius x black test recension senses
Foto: Oral-B

Genius X får också med ett elegant reseetui där du kan förvara borsten och dess huvud(en), samt som har en inbygg hållare för din smartphone. Läckert, tråkigt bara att den kräver en helt egen laddare (som ingår) men hade kunnat lösa med USB-C-anslutning istället (som du troligtvis redan har till andra prylar)?

Pris och prestanda

Så till huvudnumret: vad kostar Genius X och hur bra jobb gör den? Listpriset är 2 195 kr för Rose Gold och 2 295 kr för Black – inte helt billigt för en el-tandborste. Å andra sidan är el-tandborstar erkända för att ge användare renare tänder och hälsosammare tandkött och ingen borste ger dig den precisionen idag som Genius X. Det är för tidigt att säga hur mycket bättre redaktionens tänder blivit på två veckor, men klart är i alla fall att besök till tandhygienist och framförallt – tandläkare (då tänder inte är del av kroppen i Sveriges vårdapparat) – snabbt samlar upp till många, sköna tusenlappar per gång eller per år. Och då är en sån här investering verkligen inte orimlig på något sätt, eftersom den betalar sig snabbt.

vad finns i paketet?
Foto: Oral-B

Genius X känns som den idag bästa och mest innovativa el-tandborsten på marknaden. Det är lätt den mest användarvänliga med sina sensorer och den föredömliga appen, som vi hoppas fortsätter komma nya funktioner i. Den är inte något kvanthopp i prestanda mot Genius 9000 (men så mycket smidigare och snyggare utan mobilen på spegeln), så har du redan en sådan behöver du inte springa benen av dig för att uppgradera just nu. Men du som har en enklare el-tandborste, eller till och med en manuell borste (fasa!), bör absolut kika närmare på Genius X, då den har många fördelar. Eller varför inte passa på att önska sig en av Jultomten (är ju precis 90 dagar dit idag – hurra…?).

Vi ser fram emot hur appen och funktionen på borsten möjligtvis utvecklas framöver. Till dess ger vi lätt vår seal of approval och utdelar en varm rekommendation!

Intresserad av Oral B Genius X? Köp den via denna länk, så får du bra pris och stödjer samtidigt senses.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.