Hem Inspiration Nostalgi? Gamla spelklassiker du vill återuppelva? Gog.com kan vara svaret
secret of monkey island

Nostalgi? Gamla spelklassiker du vill återuppelva? Gog.com kan vara svaret

av senses.se
the-secret-of-monkey-island-cover

Foto: LucasFilm Games

Alla gamers som varit med ett tag har kära minnen av maskiner, datorer och spel som varit. Alla som växte upp på 80-talet vet vad The Secret of Monkey Island är (världens bästa spel). Eller alla klassiska Sierra-äventyr, som är ännu äldre, såsom King’s Quest, Police Quest och Leisure Suit Larry. Eller varför inte spelen som drog igång dagens FPS-boom, Wolfenstein 3D och Doom?

Foto: ID Software

Det finns en juridisk gråzon på nätet som kallas abandonware, där spel som inte längre ges ut eller inte verkar ha en aktiv distributör läggs ut gratis för nedladdning. Om det inte är rättighetsinnehavaren själv som gjort detta så är det dock ändå inte helt fritt fram, då någon fortfarande formellt äger copyright, även om det är rätt otroligt att spelbolag som gick omkull på nittiotalet skulle jaga folk som vill ha en digital kopia av en klassiker de gav ut för 22 år sen.

Foto: Psygnosis

Gog.com (Good Old Games) är en europeisk affärsidé, grunadad av polska CD Projekt RED (Witcher 3-skaparna) som samlat in distributionsrätt till i dagsläget 459 klassiska spel och säljer dessa på sin sajt, för en ganska rimlig peng (2-10$) . Det är lagligt och relativt enkelt, de tar allt från kreditkort till PayPal och du har sen oändligt med nedladdningar av din DRM-fria kopia. Enda stora nackdelen är att de i dagsläget inte stöder Mac ( sen några dagar tillbaka gör GOG nu det, men utbudet är ganska litet. Detta går att ta sig runt om du har BootCamp, Parallells eller kan WINE/CrossOver, men det är endast för avancerade Mac-användare och funktionaliteten kan vara lite si och så med).

Lure of the temptress

Foto: Lure of the Temptress / Virgin

Sajten bjuder just nu också på 9 en mängd gratisspel, bland annat Revolutions Lure of the Temptress och Beneath a Steel Sky.

Själv inhandlade jag Gabriel Knight: The Sins of The Fathers, ett av de bäst skrivna äventyrsspelen någonsin och ser fram emot att få uppleva det igen (för 17 kr…).

Missa inte detta

2 kommentarer

Björn oktober 22, 2012 - 01:58

Sen ett par dagar så stödjer gog.com Mac, inte världens bästa utbud. Men ändå: http://www.gog.com/en/catalogue/?system=osx

Svara
admin oktober 23, 2012 - 14:49

Coolt, det var en bra nyhet! För två veckor sen när vi kollade så stödde de inte Mac.

Räkna med en uppdatering och fler tester snart då!

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.