Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Netgear Orbi RBK763S
Silver

Test: Netgear Orbi RBK763S

av Björn Alsborger

Innan vi börjar recensionen så ska vi försöka reda ut modellbeteckningen: Kitet som vi testar heter Netgear Orbi RBK763S och består av 1st huvudrouter som kallas RBR760 och 2st satelliter som kallas RBS760. Det finns även kit som heter RBK762S där det då istället är en RBR760 och en RBS760. Kitet kan även kallas RBK763 (eller då RBK762).

Netgear Orbis 760-serie är en förbättrad version av den äldre serien 750. Den stora skillnaden är att det är Netgears första Orbi med stöd för 160 MHz kanalbandbredd på 5GHz-bandet. Det ger en möjlighet till högre överföringshastigheter.

Det är tre olika radiodelar som kan användas samtidigt, och de är:
Radio 1: IEEE 802.11b/g/n/ax 2.4GHz – stöd för 1024-QAM
Radio 2: IEEE 802.11a/n/ac/ax 5GHz – stöd för 1024-QAM 2×2 med 160MHz för 2400Mbps
Radio 3: IEEE 802.11a/n/ac/ax 5GHz – stöd för 1024-QAM 4×4 backhaul @ 2400Mbps

Det är självklart stöd för Wifi 6, men tyvärr så finns inte det något stöd för Wifi 6E, något vi kanske hade väntat oss för priset.

Om vi jämför med storebror i 850-serien (som vi har testat tidigare) så har Netgear minskat ner måtten rätt mycket och den stilrena designen gör att den är enkel att placera. Utseendemässigt är den Netgears Nighthawk raka motsats.

Netgear Orbi RBR850 till vänster och Netgear Orbi RBR760 till höger. Foto: Senses.se

Installationen är mycket enkel. Man installerar Netgears Orbi-app på sin telefon, slår på routern och följer instruktionerna. Man börjar med att scanna en QR-kod och sen lägger man till satelliterna.

Installationen flyter på väldigt smidigt, förutom att det tar ganska lång tid (5+ minuter) för varje enhet att starta upp och hitta varandra.

När installationen väl är klar så styr man systemet via samma app. Är man van med en router där man kan justera precis alla inställningar så finns risk för att man blir minst sagt besviken. Det är inte mycket mer än SSID, lösenord och vilken typ av kryptering man vill använda som går att ändra här. Men samtidigt så är det här styrkan med Netgears Orbi-serie. Det är enkelt att komma igång och allt bara funkar.

Det finns även funktioner som föräldrakontroll, gästnätverk och inbyggt stöd för antivirus. Antivirus-lösningen kallar Netgear för Armor och den ligger i bakgrunden och sköter allt automatiskt. Ett år ingår vid köp, sen så kostar det $100/år. Så efter första året så blir det en ganska dyr lösning.

Föräldrakontrollen är också bra, man kan gruppera ihop enheter så att barnets telefon, dator, tv-spel och surfplatta kan dela på samma skärmtid, eller t.ex innehållsbegränsning. Den är väl genomtänkt och fungerar bra. Men det som vi verkligen inte gillar här är att här ingår enbart 30 dagar utan kostnad, sen så kostar det 69kr/mån eller 699kr/år.

Något som däremot är bra är täckning och prestanda. Huset där vi testade systemet är på totalt ca 160 kvm uppdelat på tre plan. Så vi placerade en router/satellit per våningsplan. Fiberanslutningen via Telia är på 500/500 Mbit/s. Första testet gjordes rätt nära huvudroutern och resultatet är mycket bra och vi kommer upp i den hastigheten som vi har in till huset:

Det spelar ingen roll var i huset vi testar, vi kommer upp i mellan 480-500 Mbit/s överallt, och även med många enheter som samtidigt strömmar 4K-video så märker vi inte av några problem alls med prestandan.

Vad kommer vi till för slutsats då? För att kunna ge betyg så börjar vi med att titta på de rekommenderade priserna som är:

RBK763S: Router och 2 satelliter: 7 990 kr
RBK762S: Router och 1 satellit: 5 690 kr
RBS760: 1 satellit extra: 2 290 kr

Kitet vi testar kostar alltså nästan 8000 kr, vilket är väldigt mycket för ”en router”. Men samtidigt är det lite overkill för de 160 kvm vi testar det på. Vi har testat att stänga av en satellit och enbart köra med router + en satellit och det blir inga större skillnader. Vi kommer fortfarande upp i 400+ Mbit/s i hela huset. Så om man inte bor väldigt stort så skulle man klara sig bra på RBK762S och då börjar prisnivån kännas lite mer acceptabel.

Det som drar ner betyget en del är att det trots den relativt höga prislappen krävs dyra abonnemang för att använda alla funktioner.

Netgear skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.