Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Netgear Nighthawk M5 5G Wifi 6 mobil router
netgear m5 recension Silver

Test: Netgear Nighthawk M5 5G Wifi 6 mobil router

av senses.se

Netgear Nighthawk M5 med 5G bara vägen för nästa generations mobila dataöverföring. Idag är 4G (eller LTE) nästan heltäckande i Sverige, med vissa avlägsna platser fortfarande på 3G eller ingen täckning alls, beroende på din leverantör. 4G ligger idag på mellan 10-250 Mbit/s, där det högre spannet är mer än nog för det mesta du kan tänkas behöva idag (även hemma). 5G lovar oss rena fiber-hastigheter på upp till 1 Gbps samt mycket kortare svarstider (ping) och det är bättre anpassat för alla uppkopplade prylar du börjar fylla hemmet med (IoT, internet of things). Netgear ligger ofta i framkant med ny teknik och deras nyaste, mobila router har både 5G-stöd och Wifi 6 – samt en ögonvattnande prislapp. Vi har testat och delar ut betyg.

Netgear Nighthawk M5 vs M2 foto senses.se
Rätt lika ändå. Foto: senses.se

M5 skiljer sig utåt sett inte nämnvärt från förra generationens super-mobilrouter M2 från Netgear – storleken är liknande och M5 saknar också USB-A-anslutningen som M2 hade, vilket såklart begränsar användningen med äldre prylar att koppla in (hårddiskar, skrivare etc). Gränssnittet är också det ganska likt och routern är synnerligen enkel att installera med ett SIM-kort (nano) och komma igång med internetdelning på.

Då M2 kändes överdimensionerad 2019 så undrar man ju hur M5 ter sig idag, inte minst med tanke på priset som i skrivande stund är närmare 8 000 kronor. 5G har sakteligen (med betoning på sakteligen) börjat rullas ut hos de större operatörerna i Sverige och täckningen är minst sagt sporadisk i delar av Stockholm. Vi snackar väldigt vissa delar: i området på Södermalm, där vi har vårt kontor, så kunde vi få 5G-mottagning i ena delen av kvarteret, för att tappa den sen några meter bort. Det ska sägas att denna router är gjord för att prata på sub 6-frekvenserna av 5G, något som ger den bättre räckvidd men lägre maxhastighet. När mottagningen var som bäst (utomhus) lyckades vi faktiskt spränga 700 Mbit-gränsen, i alla fall under kortare stunder. Känslan var hisnande, det är ju lika snabbt som fibern på 700 Mbit som vi har inomhus klarar. Men det var som sagt under vissa stunder och på väldigt vissa platser, så du bör kontrollera täckningen noggrant där du tänker använda routern för att försäkra dig om att du faktiskt kan få ut det du betalar för.

Netgear Nighthawk M5 vs M2 anslutningar foto senses.se
Rätt lika i anslutningar också, men M5 saknar USB-A. Foto: senses.se

Rent tekniskt finns egentligen inget att klaga på. Routern söker själv efter nya firmware-uppdateringar och tack vare Wifi 6-stödet (både för 2,4 och 5GHz-banden som routern erbjuder) så får man faktiskt nytta av den extra hastigheten via 5G. Frågan är bara om denna router inte – återigen – kommer två år för tidigt? 5G är ännu väldigt nytt och utrullningen går sakta. Om du bor utanför en storstad kan du i princip glömma någon vettig täckning och det gäller även för dig som bor utanför storstädernas absoluta city-kärna eller mest tech-vänliga områden. 5G-abonnemangen börjar förvisso nå rimliga prisnivåer nu, vi hade ett under sommaren som vi testkörde och fick kanske 5G ett par procent av tiden – resten var det 4G eller till och med 3G/2G som gällde på delar av resan. Då blir ju både 5G-abonnemang och denna hårdvara rätt så overkill för de allra flesta.

För dig som har turen att bo eller arbete i ett område där du kan få bra 5G idag så blir detta dock ett mycket intressant alternativ till fast bredband/fiber, då du i princip kan få högre hastigheter till ett lägre pris. M5:an har stöd för att agera hotspot till upp emot 32 enheter, vilket borde räcka för de allra flesta hem eller företag. M2:an stödde 20 enheter och hade dessutom något kortare räckvidd.

Netgear Nighthawk M5 jobba utomhus foto senses.se
Netgear M5 ger dig ändå lyxen att välja valfri plats (med täckning) att surfa på. Foto: senses.se

Men återigen – för 8 000 kr får du en dröm-racerbil som du för det mesta bara får köra i 80 km/h. Och det är ju ganska onödigt. Du som har lagom många, Wifi 6-kompatibla enheter kan förvisso få bättre täckning och prestanda med Netgear M5 även på 4G, men den verkliga nyttan lär låses upp om ett par år, när 5G blivit betydligt större och vanligare än det är idag och täckningen är mer pålitlig (åtminstone i innerstäderna). Då blir detta ett mycket intressant alternativ (med obegränsad data) till fiber-uppkopplingar, som med liknande maxkapacitet (till exempel Tele2s 1300/1000 fiber) kostar mycket mer i månaden (uppemot tusenlappen). Där är vi dock inte än på ett tag och fiberanslutningen är dessutom mer pålitlig än 5G, som kan skifta med diverse yttre omständigheter, såsom väder samt vilken tid på dygnet du surfar (ju fler som delar).

Batteritiden anges till 12 timmar, men detta är nog under optimala förhållanden. Med fyra enheter inkopplade under en bilfärd (där täckningen gick upp och ned) så klarade sig vår fulladdade router lite drygt halva den tiden, innan den behövde laddas (vilket du enkelt kan göra via medföljande USB-C-kabel). Det är OK batteritid för de flesta behov, dock inte jätte-imponerande. Tänk också på att 5G drar mer kräm än 4G.

Netgear Nighthawk M5 vad finns i lådan foto senses.se
Detta är vad som finns i förpackningen till Netgear M5. Foto: senses.se

Summering Netgear Nighthawk M5

Netgear Nighthawk M5 är en strålande produkt för dig som behöver eller vill ha det allra snabbaste och mest pålitliga mobila bredbandet idag och som kanske har, eller snart tänker uppgradera till, 5G och samtidigt vill få ut Wifi 6-stöd. Det kostar att ligga på topp och M5 är just nu toppen, både vad gäller prestanda, funktioner och pris. För de allra flesta användare idag blir detta nog ändå en lyxpryl och lite för mycket teoretisk prestanda att betala för som man inte kan utnyttja fullt ut. Än. Men om du vill optimera din mobila 4G-uppkoppling och samtidigt vara förberedd för framtiden samt har ekonomin, så är M5 ett mycket spännande val med goda framtidsutsikter.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.