Vi ska inte sparka på dom som redan ligger, men varför Apple valde att gå ut med en så ofärdig produkt som deras nya kartprogram, när utmärkta Google Maps fungerade nästan perfekt och hade ett år kvar på avtalet med dem, är en gåta bara Apple kan besvara…

I väntan på att Google Maps ska få sin nya kartapp godkänd av AppStore, eller att Apples kartjänst uppdateras av Apple och användare (vilket som nu sker först, enligt Cupertino så är karttjänsten molnbaserad, så ju fler som använder den och uppdaterar desto snabbare blir den bättre…).

Men om du lever i en stad med 10 miljoner bilar och är beroende av en karttjänst som dels tar dig rätt, dels visar trafikstockningar korrekt, så är valet enkelt – jag väljer följande work-around, som jag så klurigt kommit på själv:

1. Eftersom Googles nya kart-App inte ännu blivit godkänd av Apple så kan du inte gå den vanliga vägen och bara ladda ned från AppStore. Det du KAN göra däremot, är att öppna webläsaren SAFARI på din iPhone, surfa till http://maps.google.com (eller http://maps.google.se om du är i Sverige) och klicka in dig där.

2. Låt Google Maps använda din platsinformation, sen längst ned på sidan, i menyn finns en fyrkant med pil (“dela“). Tryck på den och välj Lägg till på hemskärmen (Add to Home)”.

3. Nu finns webbaserade Google Maps som en egen liten ikon på din iPhone, bland alla andra appar.

4. Endast för dig som behöver TRAFIK-uppdateringar: Öppna Google Maps och tryck på cirkeln med pil inuti, överst i högra hörnet. Klicka på LAYERS och sen bocka sen för TRAFFIC.

Du kan också logga in på ditt Google konto från web-appen och ställa in hemadress, inställningar osv.

Voilá! Inte lika smidigt och snabbt som förr, men det fungerar iaf bra tillsvidare.

Ett andra alternativ är att ta Bing, Mapquest eller Waze från App Store och köra så länge.