Inledning
Jag har haft Eufy 3-i-1 E20 hemma hos mig i cirka en månad, och jag måste säga att jag är positivt överraskad, särskilt då jag tidigare tänkt: ”Varför ska jag ha en robotdammsugare?” Jag har mycket möbler och inte en jättestor lägenhet (75 m²). Men när jag såg den här var jag tvungen att ge vika, då det enligt min kännedom är den första av sitt slag – en kombinerad robotdammsugare som går att konvertera till en vanlig skaftdammsugare, vilket gör vardagsstöket mycket enklare. Den är liten, snygg och inte överdrivet komplicerad. För den som inte vill spendera en förmögenhet men ändå vill få hjälp med dammsugningen, är Eufy E20 en billigare lösning jämfört med modeller i premiumsegmentet.

Design
Om vi börjar med att prata om Eufy E20:s design så tycker jag att den är stilren och känns genomtänkt. Roboten i sig har en låg och slimmad profil med en snygg, mattsvart finish som inte sticker ut för mycket. Jag upplever snarare att den smälter in i omgivningen mer än att den tar plats och är i vägen. Den känns diskret… men ändå modern samtidigt, om ni förstår vad jag menar? Detta är något jag verkligen uppskattar, då jag inte vill ha en stor ”kloss” som åker runt i rummen. Dockningsstationen är även den stilren, genomtänkt och kompakt. Detta medför att den inte kräver särskilt mycket utrymme. Det märks att Eufy har tänkt till – det är inga långa, trassliga sladdar eller onödiga delar som sticker ut i designen.

Ett stort minus för mig dock är att det finns ett väggfäste för att kunna ställa skaftet samt sätta borstmunstycket i. Denna är dock inte inkluderad i lådan när man köper den utan måste inskaffas separat á 380kr denna kan jag tycka ska ingå när man köper produkten. Hade man dock haft det så hade det varit optimalt då allt hade haft sin plats, utan lösa prylar som måste läggas undan varje gång men så är tyvärr inte fallet.
Det jag uppskattar mest är att det känns som att den är designad för verkliga hem. Den är lätt att flytta, enkel att lära sig och ser helt enkelt snygg ut där den står. Ett extra plus är att den inte ser billig ut – missförstå mig rätt nu, med en prislapp på runt 7000 kronor är det ändå ett relativt lågt pris i jämförelse med robotdammsugare i premiumsegmentet, som till exempelvis Roborock Saros 10 som vi på Senses också har testat, och som kostar cirka 17 000 kronor.

Funktion
Det viktigaste för mig var att slippa ta fram min traditionella dammsugare varenda gång barnen smular ner i soffan och i köket, samt att få bort ”husdjuret” vi alla har – dammråttorna som samlas längs med golvsocklar, i hörnen och under soffan. Här gör roboten ändå ett riktigt bra jobb. På hårda golv suger den upp nästan allt. Däremot, med det medföljande skaftet och munstyckena, som konverterar roboten till en skaftdammsugare (vilken jag ofta använder i hallen, köket och soffan), så täcker den alla behov jag har hemma. Det är just kombinationen som gör den fullfjädrad i mitt tycke.

Men så fort jag kör den på mattorna i lägenheten märker jag att den får kämpa – och det är också här klasskillnaden visar sig. Visst, roboten går upp på mattorna och får upp det mesta på ytan, men den lyckas inte riktigt suga upp damm som ligger djupt ner i mattan. Roboten har en begränsning på 8000 Pa, vilket inte riktigt räcker jämfört med till exempel Roborock Saros 10 som har upp till 22 000 Pa. Därför tycker jag att man ska använda skaftdelen för att få upp till 30 000 Pa, vilket ger den där djupa rengöringen man är ute efter.
Det bör även nämnas att denna modell, till skillnad från Roborock och Xiaomi X20+, inte har någon moppfunktion – det är en ren dammsugare. Så skurhinken med tillhörande mopp får man fortfarande ha kvar i städskåpet.

Om vi går igenom batterikapaciteten lite kort (det finns inte jättemycket att säga där), så ska batteriet räcka i ungefär 90 minuter. Jag tror att det är väldigt individuellt beroende på hur mycket roboten behöver läsa av och ta sig över/runt hinder. I verkligheten håller batteriet i drygt en timme för mig, vilket räcker då den tar hela lägenheten i en körning utan att behöva laddas. Skulle man mot förmodan få ont om batteri så känner roboten av det själv och återgår till laddningsstationen. Efter två och en halv timme är den fulladdad, vilket är snabbt jämfört med Xiaomi X20+som är inom samma prisklass, som tar cirka sex timmar. När laddningen är klar fortsätter roboten där den slutade.
Om man bara använder den som skaftdammsugare är batteritiden mycket kortare – cirka 15–20 minuter. Det är inte konstigt då effekten är betydligt högre när den används som traditionell dammsugare, men jag hade ändå önskat att batteriet höll lite längre.

Det här var kanske den största positiva överraskningen: Eufy E20 använder samma typ av navigeringsteknologi som Roborock – nämligen LiDAR. För den som undrar står det för ”Light Detection and Ranging”, vilket enkelt förklarat är en teknik som använder laserljus för att bedöma avstånd till väggar och hinder. Samtidigt som roboten kör ritar den upp bostaden riktigt bra. Den tar sig igenom rummen, över trösklar upp till 20 millimeter, undviker hinder och till och med barnens tappade leksaker – utan att stanna. Den är, som nämnt tidigare, inte helt perfekt då den kan missa lite längs med kanterna eller i hörn, men det stör mig faktiskt inte särskilt mycket, då jag enkelt kan ta det med skaftet efteråt.

Rengöringen av maskinen är väldigt enkel, men är ändå lite av ett störningsmoment. Efter avslutad körning töms roboten automatiskt i ladd stationen. Den har en treliters behållare, vilket gör att man inte behöver tömma den så ofta. Borstarna är också enkla att plocka bort för rengöring. MEN, det som blev tydligt är att roboten och skaftet inte gillar hår. Även om den är lätt att rengöra har jag behövt rensa borstarna flera gånger då hår trasslar in sig – och då kan man bara tänka sig hur ofta man behöver göra det om man har husdjur som fäller mycket.

Applikation
Eufy Clean, som är appen som används med roboten, finns till både iOS och Android. Som brukligt kan du starta, pausa eller schemalägga städning, se realtidskarta och välja specifika rum som ska städas. Du kan även se status på batteri och filter samt få notiser om roboten fastnar eller liknande. Appen är också kompatibel med röstassistenter som Google Assistant och Alexa.

Jag upplevde appen som ganska krånglig i början, då jag inte riktigt fick den att koppla upp mot mitt WiFi. Men efter en snabb googling fick jag tipset att flytta roboten närmare routern, och då fungerade det. Efter att jag fått allt att ”lira” fungerade appen felfritt. Gränssnittet är tydligt och logiskt – inget onödigt krångel.
Roboten höll uppkopplingen stabil hela tiden. Inga tappade anslutningar eller konstiga felmeddelanden. Ett stort plus är att även den som inte är teknikvan snabbt lär sig använda appen smärtfritt.
Summering
Efter att ha testat Eufy 3-i-1 E20 i en månad så måste jag säga at jag är glad. Jag var skeptisk till robotdammsugare innan, men den här modellen har verkligen förenklat min vardag. Kombinationen av robot- och skaftdammsugare är smart, designen är stilren och den gör ett bra jobb på hårda golv. Den kämpar lite med mattor, men skaftdelen väger upp det. Appen var lite krånglig i början men funkar utmärkt nu, och hela systemet känns genomtänkt och lätt att använda. För sitt pris är det här ett riktigt bra alternativ till dyrare modeller.
Eufy skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
This post is also available in English: Review: Eufy 3-in-1 E20 – A smart budget alternative to the premium segment’s more expensive models..
Så här sätter vi betyg på Senses