Hem Film & TV Recension: Cloud Atlas – en av årets största bioupplevelser
cloud atlas

Recension: Cloud Atlas – en av årets största bioupplevelser

av senses.se

Våra liv är inte våra egna.

Det är filosofin som klingar igenom Wachowski-syskonen och Tom Tykwers episka mästerverk, Cloud Atlas. Baserad på David Mitchells bok med samma namn (som dåvarnade Wachowski-bröderna, såg Natalie Portman läsa på V för Vendetta-inspelningen), så är Cloud Atlas ett ambitiöst drömprojekt, som inte liknar något annat vi sett i år.

Sex historier, som utspelar sig från 1849 till 2346, med sex huvudroller vi får följa genom alla dessa. Cloud Atlas är en intrikat berättelse om tider, öden och val som ändrar livet för oss nu och i alla kommande liv (våra egna, såväl som andras). Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent mfl spelar flera roller i dessa historier, ibland som karaktärer av annan ålder, etnicitet eller till och med annat kön. Om och om igen speglas historiernas tematik i varje tidsålder – ofta ett sökande efter frihet och att följa sitt hjärta.

Det är svårt att kortfattat sammanfatta vad Cloud Atlas handlar om. Jag skulle kunna gå in och skriva omfattande om varje historia och varje karaktär, men det skulle bara banalisera en film som ska upplevas som det audio-visuella mästerverk den är. Allt är så noggrant, från effekterna i den Matrix-inspirerade framtidsmiljön till sminket där vi ibland ser en karaktär som spelas av en skådespelare, som är dess direkta motsats (såsom Halle Berry som vid ett tillfälle, helt övertygande, spelar en åldrande, asiatisk man).

Alla kommer inte att älska Cloud Atlas. Den har ett uppbrutet berättande och en stark spirituell, nästan religiös-filosofisk ådra. Men för dig som är öppen och låter dig dras med, så väntar en tre timmar lång, äkta filmupplevelse. Skådespeleriet är i toppklass, främst Tom Hanks som är bättre än på länge (dags för Oscar igen?) och den visuella stil Wachowski etablerat i Matrix hålls vid liv, speciellt i framtidshistorien (som jag tycker är den bästa). Men framförallt är det mänskligheten, dramat och symboliken som berör starkast. Det är en fin balansgång de tre filmskaparna gått, men de klarar det med bravur.

Känner ni igen honom? (ledtråd: brittisk rom-com-skådis)

Jag älskade Cloud Atlas, för mig är det en av årets största bioupplevelser. Oerhört ambitiös och välgjord, den är inte färdigtuggad och helt lätt att ”förstå”, men om du släpper behovet att förstå allt med din hjärna och istället vågar öppna ditt hjärta, så kommer Cloud Atlas belöna dig på ett sätt som få filmer gör idag. (5/5)

Cloud Atlas har svensk premiär 22:a februari 2013. Håll tillgodo med trailern så länge!

Missa inte detta

4 kommentarer

Mia Bengtsson november 18, 2012 - 12:34

Låter som en grym film!! Jobbigt bara att behöva vänta ända till mars innan man får se den :-(

Svara
admin november 19, 2012 - 10:29

It’s worth waiting for! ;)

Svara
darx februari 20, 2013 - 23:51

Den finns att ladda ner med svensk text
länk borttagen av administratör

Svara
admin februari 21, 2013 - 15:20

Om man inte stödjer fantastiska filmer som Cloud Atlas på bio, kommer ingen att fortsätta göra dem. Lura inte dig själv på upplevelsen att titta på en underlägsen piratkopia, utan se filmen som den är tänkt – på en bra biograf!

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.