Hem Spel Assassin’s Creed: En välkommen paus?

Assassin’s Creed: En välkommen paus?

av senses.se

Ubisoft har bekräftat det vi redan anat oss till ryktesvägen: Det blir inget nytt Assassin´s Creed under detta år. Åtminstone inte ett nytt spel i den bemärkelsen vi vant oss vid, ett stort äventyr i full skala, med en öppen, storslagen och detaljerad spelvärld som väntar på att utforskas. (Däremot har man precis släppts Assassin´s Creed Chronicles: India och Assassin´s Creed Chronicles: Russia)

Kanske är beslutet rätt. Efter att vi fyra år i rad har fått utforska det tidiga Amerika, Karibien, Paris och London (samt även träsken kring New Orleans i Liberation och de norra vidderna i koloniala Amerika i Rogue) börjar vi nu kanske bli riktigt mätta. Mätta på en spelserie vars största årliga förändring och snackis brukar vara vilken ny miljö vi får chansen att djupdyka ner i, för att gömma oss i höbalar, klättra uppför monument eller sakta smyga oss på nästa korrupta makthavare.

Assassin´s Creed: Syndicate

Kanske behöver serien göras om mer fundamentalt, från grunden och upp, för att fortsätta kännas riktigt relevant, precis som när Tomb Raider för några år sedan fick en ordentlig nystart. Assassin´s Creed IV: Black Flag introducerade visserligen seglatser till havs, vilket var underhållande. Unity var det första spelet som designats från grunden för nuvarande generations konsoler och nivån på detaljrikedomen och möjligheten att spela fyra samtidigt var inslag som drog nytta av den nya hårdvaran. Men det räckte inte riktigt till för att undvika känslan av att det var ännu en uppföljare i raden. Senast ut var ju Syndicate nu i höstas, som bjöd på en detaljrik version av 1800-talets London, och nog var det kul att köra häst och vagn i den brittiska huvudstaden eller att med änterhake ta sig upp till toppen av monumentala byggnader som Big Ben. Men Inte heller i höstas kändes Assassin´s Creed riktigt så lockande som när serien var ung.

Det är väl fullt naturligt egentligen, en spelserie som släpps årligen, varje år i sju år (och vissa år med mer än en ny del) behöver till slut ta en paus för att förnya sig själv. Undantag finns förstås, men de är få. Kanske har Ubisoft fler historier att berätta, men just nu är det nog bäst att de får mogna. För slutet på Assassin´s Creed har vi knappast sett, inte minst då filmen med Michael Fassbender snart har premiär också.

Assassin´s Creed: Unity

Det saknas ju inte ytterligare historiska miljöer och konflikter att förlägga spelen till heller. Sättet som serien har vävt in fiktion i historiska skeenden har ofta varit både väl genomtänkt och snyggt genomfört. En liten dröm för oss svenskar vore ju förresten ett spel, eller åtminstone en expansion, som tar oss tillbaka till maskeradbalen på slottet i Stockholm år 1792. Det var platsen då vår egen upplysta despot Gustav III föll offer för en gärningsmans vassa egg. Men alla tummar i världen lär knappast räcka för att vi ska få ett helt Assassin´s Creed som utspelar sig här i norr. Nej, nästa spel lär kanske istället utforska gnistan som startade en världsbrand; Skotten i Sarajevo sommaren 1914. Eller något helt annat.

Gissningarna kan börja. Men inte innan vi har spelat oss igenom Watch Dogs 2, som får fylla tomrummet tills nästa Assassin´s Creed släpps.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.