Hem SpelPlaystation 3 / PS3 Årets digitala derby – FIFA 09 vs Pro Evolution Soccer 2009

Årets digitala derby – FIFA 09 vs Pro Evolution Soccer 2009

av senses.se

Jag tror en av anledningarna att jag tycker hösten känts rätt OK senaste femton åren är att den är full med bra spel (oftast). Ett återkommande glädjeämne sen 1994 är Electronic Arts årliga FIFA-fotbollsspel. Mycket har hänt på 12 år, inte minst att FIFA började få allvarlig konkurrens av en japansk utmanare vid namn Pro Evolution Soccer (PES), från Konami (några föll också för International Superstar Soccer (ISS) från samma spelhus i slutet på nittiotalet). Personligen spelade jag livet ur FIFA-spelen fram till ungefär 2004/2005, då jag föll pladask för PES 3 på Playstation 2. Sen dess tycker jag PES-serien passat mig och min spelstil bättre och har varit mer utvecklande än FIFA-spelen, som stod ganska still ett tag. Nu är det annorlunda, nu känns det som FIFA blir mer och mer utvecklat för varje år och PES skulle behöva lite mer framåtanda (å andra sidan, hur fixar man något som känns nästan perfekt?).

I år har tillverkarna kommit ikapp varandra i årtal och vi har FIFA 09 (Xbox 360) i ena ringhörnan och PES 2009 (PS3) i andra. Jag förutsätter att du vet vad fotboll är och att du förstår sporten om du tar dig tid att läsa denna jämförelse, så jag går direkt på höjdpunkterna i matchen.

Konami gjorde bort sig med PES 2008 på PS3 förra året. Jag gav spelet på tok för generöst betyg på spelforum, då det var ett spel som trots otaliga, obligatoriska uppdatering aldrig fick bukt med en massa buggar och problem och kändes som en beta som aldrig skulle ha kommit ut (horribel frame rate, slow motion-straffar mm). Glädjande nog kan jag säga att alla de problemen är borta ur PES 2009. Allt är bättre: grafiken är vassare, frame raten är silkeslen, spelmekaniken har tweakats ett steg längre och bjuder på ännu piggare gubbar, som presterar riktigt fin fotboll när de är i form. Mycket är sig likt, så du som spelat något PES-spel sen trean lär känna igen dig och komma in i det hela snabbt. Nytt för i år är ett läge som heter ”Become a legend”, där du får skapa och styra en viss gubbe i ett lag och sen försöka spela upp dig till världslagen och till att bli betraktad som en legend. Forward är såklart roligast, att få vräka in egna mål, samtidigt som spelet prövar dig från oslipad 17-åring som får en hel del bänktid i början, till att få axla hjälterollen och försöka avgöra viktiga matcher som inhoppare (tills du skaffar dig din givna plats i startelvan).

EAs FIFA bjöd redan förra året på en del förändringar i spelmekanik – spelet blev mer taktiskt och fick större dimension i de tekniska kraven på spelaren. Knappkombinationerna känns först oändliga, men ger dig också en känsla av total kontroll, när du väl lärt dig bemästra dem. Det är svårt spel, det ska jag säga direkt. Räkna inte med att göra många mål de första tio matcherna, ens på normalnivån och att försöka bräcka försvaret är hiskeligt svårt till en början. Här är det planering, väl uppbyggda anfall, smarta löpningar och enskild teknik hos figuren och spelaren som avgör matcherna. Ska du skjuta på kraft eller på teknik? Valen – och de är många, är helt upp till dig. Även FIFA 09 har ett karriärläge som fungerar ungefär likadant som PES ovan beskrivna spelläge och gör spelet personligt och kul.

En stor fördel FIFA 09 har över PES 2009, och alltid har haft, är inramningen och de 100% korrekta spelarnamnen, lagen, arenorna etc. För även om det inte har med själva spelandet att göra så är det stor skillnad i upplevelse att känna igen sig i spelares namn, utseenden och rätt språk på arenan. Till skillnad från PES som fortfarande saknar en del licenser (men blir mer komplett för varje år) och bl a skriver ut ”kampfgeist” på Stockholmsarenan… Grafiken måste också gå till FIFA 09, trots hård konkurrens från PES 2009, som fullkomligt briljerar i enorm detalj, allround snygghet och porträtt-likhet med förebilderna, även i animationerna av figurerna då de springer, skjuter och talar med kroppen. Ljudet är ungefär jämnt skägg och kommentatorerna har fått några nya fraser och utrop, men inte tillräckligt för att det ska kännas revolutionerande.

Det är jättekul att konstatera att vi fått två extremt kompetenta fotbollsspel i år. Egentligen kan jag inte finna något större fel på något av dem – vilket du föredrar beror på dina tidigare preferenser samt vad du generellt gillar, mer utmaning eller ”snabbare spel”? FIFA 09 är mer komplext och funkar inte bara att plocka upp och spela genom att sparka boll och springa med forwarden hur som helst. Man måste ge det tid, tid att du själv fattar flödet och de nya kontrollerna (jag retade mig lite på upplägget där pressen och passen är samma knapp, så när man precis pressat av en gubbe bollen så kan man råka putta iväg den okontrollerat, men det är säkert en vanesak). Samtidigt kan gubbarna nästan göra allt som superspelarna kan – från spektakulära snurr-kickar till skottfinter och dragningar i världsklass. Inget för nybörjaren eller den otålige alltså, men med potentiellt stor tillfredsställelse för den som lär sig bemästra det. PES 2009 är också tillräckligt avancerat, men det går fortfarande att spela rätt enkelt, med snabba passar, snabba forwards som springer sig fria och otroligt generösa skott på sina håll (särskilt om gubben är i form så kan du skapa mästerverk á la Beckham). På lägre nivå släpper målisen overkligt mycket returer på nästan alla typer av skott och det gör det lite väl lätt ibland. Men spelar du på högsta nivån mot bra motstånd så lovar jag att du får svettas även här, med målsnåla matcher som du inte kan vinna på tur.

Kan varmt rekommendera att du gör som jag och inskaffar båda spelen och varierar – omväxling förnöjer och är utvecklande, som det heter! För mig personligen kanske PES 2009 fortfarande är det spel som känns som det passar mig bäst, men FIFA 09 är verkligen inte sämre, utan bara annorlunda. 5/5 till båda spelen och ett derby som får avgöras på straffar. Bästa fotbollshösten någonsin?

Missa inte detta

1 kommentar

assurance habitation augusti 2, 2012 - 20:01

You right!! Think exactly the same

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.