Hem Teknik / Prylar Test: ADATA HD710 Pro
adata hd710 pro recension Silver

Test: ADATA HD710 Pro

av senses.se

Taiwanesiska ADATA testade vi nyligen två par hårddiskar ifrån, som vi tyckte var bra men var lite för dyra för att direkt utmana i konkurrensen och prisklassen. Nya ADATA HD710 Pro är en bjässe – både till det yttre skalet, som är täckt av stryktålig plast och gummi, men också till kapaciteten, i detta fall 3 TB. För en prislapp på ca 1 500 kr kan detta vara ett intressant val för alla som reser med sin externa hårddisk (eller ännu hellre, är ute i naturen) – om den bara presterar bra hastighet också. Vi har testat i dryga fem veckor och ger er våra mätresultat och intryck här!

HD710 PRO – Stryktålig

HD710 Pro är en 2,5″-hårddisk i ett rejält case. Den är påtaglig tjockare och tyngre än mer klassiska, portabla diskar – som till exempel populära WD MyPassport. Caset består av gummi och tre lager högkvalitativ plast, silikon och stötdämpande material som ger seriöst skydd: vi har provat att tappa disken med flit från stående position (ca 1,5-2,0 m) och den har tuffat på som om inget hänt. Det är imponerande för en disk som består av rörliga, mekaniska delar. HD710 Pro har också en funktion för att avbryta aktiviteter om den känner av impakt, vilket indikeras med en blå eller röd lampa (shock indicator). Detta om du exempelvis skulle få den bärbara datorn neddragen på golvet medan den skriver till disken. Risken är att datorn blir toast, men disken lär klara sig, även om den blir avbruten mitt i.

adata hd710 pro recension

HD710 PRO – IP68 (Vattentät)

HD710 Pro är IP68-klassad också, vilket innebär att den alltså de facto är vattentät – MEN, det gäller bara om du drar ur USB-kabeln (som du kan fästa snyggt runt caset) och kommer ihåg att täppa till USB-porten ordentligt med gummiflärpen. Då klarar disken utan problem att sänkas ned i en karaff med vatten och ligga där dryga timmen, utan att vi märkte någon funktionsnedsättning efteråt. Enligt ADATAs egna labtester ska disken klara upp till 2 meter nedsänkning i en timme (vilket är mer än IP68-certet egentligen kräver), men det innebär ju i princip att du ska bada eller dyka med den, och det har vi inte provat (du måste som sagt också alltid komma ihåg att täppa till luckan ordentligt, annars vaggas du in i falsk trygghet).

adata hd710 pro recension

HD710 PRO – Prestanda

Vatten- och stryktålig i all ära, men vi som inte är utomhus-fotografer eller naturvandrare med datorbehov, bryr oss främst om prestandan. Vi mätte disken mot Prisjakt-favoriten Western Digital (WD) My Passport V2 2 TB. Formaterad till HFS+ (OS X-format på Mac, journalförd+) och ca 80% full så presterar Passporten 53 MB/s skriv och 56 MB/s läs (mätt i Black Magic Design Speed Test).

Då vi testade HD710 Pro helt tom (FAT32-formatterad), direkt ur boxen fick vi följande siffror:

adata hd710 pro fat32 empty

(mätningen visade ganska exakt samma siffror när vi ändrade formatet till HFS+)

99 MB/s skriv och 125 MB/s läs verkar galet mycket snabbare. För att göra det rättvist så fyllde vi även HD710 PRro till ca 80% och fick då följande resultat:

adata hd710 pro hfs+ full

60 MB/ s skriv och 61 MB/s läs är förvisso betydligt långsammare än disken var helt tom (som väntat) men ändå i runda slängar 20% snabbare än den mer namnkunniga konkurrenten. Inte illa. Nu ska sägas att Passporten är en äldre modell än vad HD710 Pro är (ca två år äldre) och att du idag får 4 TB MyPassport för ett par hundra mindre än du får 3 TB här. Men; ser man till pris, funktionalitet och prestanda så står sig ADATA ändå riktigt bra denna gång (och, ironiskt nog, är det just Western Digitals egen Blue-disk som återfinns även i ADATAs HD710 Pro).

Summering: Det är kul att konstatera att ADATA på riktigt kommit in i matchen om konsumenternas gunst i Sverige. Den är inte billigast och HD710 Pro är kanske bepansrad i överkant för de allra flestas behov, men fallskydd och vattentäthet är ju aldrig en nackdel. Att den dessutom presterar bättre än mer namnkunniga konkurrenter, som dominerar försäljningslistorna idag, bådar mycket gott för framtiden. Vi ser fram emot att kika på ADATAs SSD:er framöver och återkommer såklart med vår omdöme då vi stött, blött och mätt.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.