Hem Teknik / PrylarBild Test: Dashcam 322GW – Nextbase
Silver

Test: Dashcam 322GW – Nextbase

av Henric Brandt

Fenomenet med instrumentpanels-kameror, hädanefter kallade Dash Cams, är än så länge inte lika stort i Sverige som det är i resten av världen. Vad jag har förstått så är en Dash Cam helt oumbärlig i Ryssland till exempel. För har du inte videobevis på att du är oskyldig så har du inte en chans rent juridiskt.

Foto: senses.se - 322GW - Nextbase - Front vy dag.
Foto: senses.se

I Sverige har det varit diskussion länge om Dash Cam-ens vara och icke vara. 2016 kom Högsta Förvaltningsdomstolen fram till att då det inte är en permanent installation så går den inte under olaga övervakning och därmed är den med rådande praxis, laglig att använda.

322GW från Nextbase är liten, men känns gedigen och ganska tung när jag plockar den ur kartongen. Jag börjar med att sätta den på laddning och samtidigt bekanta mig med dess funktioner. Först ut så laddar jag ned Nextbase-appen till min telefon och när den är nedladdad så kan jag snabbt och enkelt koppla kameran till appen via Wifi.

Foto: senses.se - 322GW - Nextbase - Närbild kamera med hållare
Foto: senses.se

Nu kan jag se vad kameran ser i realtid, i telefonen. Jag kan även ladda hem videoklippen och därmed behöver jag inte ta in microSD-kortet som sitter i kameran för att ladda över filerna. Du kan justera längden på hur långt varje klipp är. Kameran spelar in allt, men du får ut materialet i sekvenser istället för att få ut ett enda långt videoklipp. Detta är perfekt för dig som inte har tillgång till ett redigeringsprogram och bara vill kunna lägga upp ett klipp där det hände något. Personligen så skulle jag vilja ha funktionen med ett enda långt klipp för jag har ju tillgång till redigering och är van att använda den, men jag tillhör väl undantagen på så vis.

Foto: senses.se - 322GW - Nextbase - Front vy kväll.
Foto: senses.se

Du kan även ställa in så att 322GW skickar klippet direkt till ditt försäkringsbolag i händelse av en olycka och du kan även skydda klippen i kameran med en snabb knapptryckning. Kamerans vidvinkel är smått otroliga 140° och det är utan att allt ser välvt ut som i en fish-eye-lins (samma funktion som i moderna övervakningskameror). Upplösningen är i dagens mått mätt ”lågupplöst” med Full HD 1080p, men videokvalitén känns helt klart godkänd med bra skärpa och fint mörkerläge.

Foto: senses.se - 322GW - Nextbase - Närbild skydda knapp.
Foto: senses.se

En annan, smart funktion är parkeringsläget som aktiveras om någon kommer för nära och/eller stöter in i din bil. Då får du möjligheten att identifiera vem som kan ha orsakat skadat på din bil.

322GW från Nextbase har ett inbyggd batteri, men det räcker inte så länge så kameran behöver kopplas in med ström. En lång kabel medföljer som du kopplar in i 12 volts-uttaget i din bil. Vad som också ingår i förpackningen är ett smidigt litet verktyg som gör att du kan peta in kabeln mellan interiören och rutan.

Foto: senses.se - 322GW - Nextbase - Närbild knappar.
Foto: senses.se

Fastsättningen av kameran kan ske på två sätt: Antingen så kan du klistra hållaren direkt i rutan eller så använder du sugproppen. Jag valde att använda det sistnämnda då jag inte vill klistra saker direkt i rutan som kan lämna spår efter sig. Sugproppen är superstark och håller kameran på plats utan problem.

322GW fästs i sin hållare med hjälp av en magnet, problemet är bara att magneten är så överdimensionerat stark att det kräver en hel del kraft för att få loss kameran. Detta resulterar i att jag får rikta om kameran varje gång jag sätter tillbaka den, då inställningarna ändras varje gång som jag tar loss den. Klurigt problem att lösa, då man definitivt heller inte vill ha för klen magnet så kameran trillar ned…

Foto: senses.se - 322GW - Nextbase - Närbild fastsättning.
Foto: senses.se

GW322 har en stor, färgstark display på baksidan som visar vad den spelar in. Vilket är bra vid playback men när du kör så distraherar den en hel del – mina ögon dras omedvetet till displayen. En knapp på utsidan av kameran där du stänger av skärmen hade varit en smart och ganska given funktion.

Foto: senses.se - 322GW - Nextbase - Närbild rearview kamera.
Foto: senses.se
Foto: senses.se - 322GW - Nextbase - Rearview - dag.
Foto: senses.se

Sammanfattningsvis så vill jag ändå rekommendera 322GW från Nextbase för det här en välgjord, smart och lätthanterad kamera med bra bildkvalitet och ljud. Plus att du kan för en hyfsat liten summa köpa en rear-view kamera med, så att du kan se vad som sker bakom bilen också. För dig som är intresserad av en smidig och bra Dash Cam så är GW322 från Nextbase helt klart ett bra alternativ.

Nextbase skickade testprodukt för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.