Hem Hälsa & Skönhet Vår fantastiska hjärna
hjärnan

Vår fantastiska hjärna

av senses.se

Den mänskliga hjärnan är inte den största bland alla arter på jorden, men den är unik. Förutom att göra det möjligt för oss att tänka, tala och lösa problem så utför den ett stort antal andra uppgifter, bland annat styr den kroppstemperatur, blodtryck, puls och andning. Den hjälper oss att förstå omvärlden omkring oss tack vare våra olika sinnen (syn, hörsel, lukt, smak och beröring). Den kontrollerar våra fysiska rörelser när vi går, pratar, står eller sitter. Vår hjärna hjälper oss att tänka och drömma, den samlar erfarenhet och känslor och låter oss minnas. Allt detta samordnas, styrs och regleras av ett organ som är ungefär lika stort som ett litet blomkålshuvud.

Men ägnar vi någonsin någon hjärnkapacitet till att fundera över vår fantastiska hjärna? Nedan finner du lite intressant information om det organ som vi alla bär på och som håller oss vid liv.

1. Den mänskliga hjärnan är den enda organet i människokroppen som saknar nerver trots att det fungerar som det centrala kommandot för det centrala nervsystemet. Detta innebär helt enkelt att den inte känner någon smärta.

2. Den mänskliga hjärnan förbrukar den största delen av den totala energi som alstras i kroppen. För att vara exakt så förbrukar hjärnan 20% av denna energi trots det faktum att den endast utgör endast 2% av den totala kroppsvikten. Energin är avgörande för att upprätthålla friska hjärnceller och underblåsa nervimpulser.

3. Antalet neuroner som finns i hjärnan är ungefär 100 miljarder vilket är ungefär 15 gånger den totala befolkningen på jorden. Detta höga antal neuroner ökar hjärnans bearbetningsförmåga.

4. Hjärnan anses vara det fetaste organet i människokroppen. Sextio procent består av fett, vilket är den högsta koncentrationen av fett som uppmätts i ett enda organ i en frisk människa. Dessutom består 75% av den totala hjärnmassan av vatten som reglerar olika funktioner i hjärnan.

5. Neocortex är den del av hjärnan som är ansvarig för språk och medvetande. Det utgör cirka 76% av den mänskliga hjärnan vilket gör den störst i jämförelse med andra djur.

hjärnan

6. Det sägs att människan använder mindre än 10% av sin hjärna. Detta är en missuppfattning eftersom varje del av hjärnan har en känd funktion.

7. Under tidig graviditet, förökar sig nervcellerna i en hastighet av 250.000 neuroner per minut

8. Omkring 15-20% (750 ml) av den totala hjärtminutvolymen (den volym blod som pumpas av hjärtat per minut) riktas till hjärnan varje minut.

9. Den energi som förbrukas av hjärnan, ca 25 watt, är tillräcklig för att lysa upp en glödlampa.

10. Ett vanligt missförstånd är att vi ser världen som den är. Men det är inte sant – vi ser världen på det sätt vår hjärna tillåter oss att se den. Här är några av orsakerna:
-Vår uppfattningsförmåga är kraftigt begränsad och vi ser bara ett smalt band av all strålning
-Vi har för få fotoreceptorer på näthinnan för att kunna se riktigt bra, vilket stör signalen till hjärnan.
-Vårt seende är begränsat till en väldigt liten yta, inte större än en tumnagel på en halv meters avstånd
-Nervcellerna högre upp i hjärnan som hanterar signalen och omvandlar den till en begriplig bild är begränsad
-Vardera synfält består av två stora, blinda fläckar
-Vår näthinna är tvådimensionell vilket tvingar hjärnan att skapa en upplevelse som gör att vi uppfattar en tredimensionell värld
-Ögat vänder upp och ned på det objekt vi tittar på, detta beror på att ljus som träffar ögat projicerar de strålar som är riktade uppåt nedåt på näthinnan och tvärtom. Att vi trots detta uppfattar världen som normal beror på att hjärnan justerar bilden så att den ”vänds rätt”.

Ja hjärnan är ett fenomen och vad skulle vi ta oss till utan den? Men att den spelar oss spratt kan vi nog alla enas om. Titta till exempel på den optiska illusionen nedan.

optisk illusion

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.