Trust Trezo recension senses Silver

Test: Trust Trezo

av senses.se

Trust Trezo är namnet på tillbehörs-företagets senaste mus- och tangentbordspaket, med fokus på tysta knappar, och hållbarhet i dubbel bemärkelse. Vi på senses har hamrat på tangenter, tryckt en massa på musknappar och spillt kaffe med flit för att ge er hela rapporten.

Det första vi lägger märke till när vi packar upp Trezo är att det tydligt står att produkterna innehåller 85% återvunnen plast. Ett hedervärt och väldigt aktuellt intiativ då många företag och konsumenter har fokus på hållbarhet och miljö idag. Det som då blir lite märkligt är att både tangentbord och mus drivs på AA-batterier, som förvisso medföljer. Här hade ju känts givet att ge konsumenter en laddningsbar mus och ett tangentbord med fotoceller; båda finns sen flera år tillbaka hos konkurrerande märken (till andra priser då). Nu sägs två AA-batterier ska räcka 48 månader till tangentbordet och ett batteri ska hålla ett år till musen. Kör man laddningsbara batterier blir väl effekten förvisso mindre på miljön, men tillfället känns ändå lite missat.

Trust Trezo exempel
Foto: Trust

Själva tangentbordet är relativt stort och har ett inbyggd handledsstöd som man inte kan ta bort. Vi gillar det, men det är inte allas kopp té. Musen är å andra sidan åt mini-hållet och känns nästan som en sån där mus som är framtagen att ta med sig i väskan för mobila kontor. Tangenterna är något mjukare än vad de flesta kanske är vana vid, men blir trots sin initiala ”svampighet” ändå rätt behagliga då man vant sig. Ljudnivån är påtagligt lägre, något både användare och de andra i rummet kände av och uppskattade. Är du som vissa redaktionsmedlemmar, som hamrar iväg på tangenterna i blixtens hastighet medan de håller andan (!), så kommer detta kännas som en mjuk bomull för händerna (och själen). Responsen i knapparna är, trots mjukheten, god och det enda lilla minuset är att placeringen av vissa knappar ligger aningen avigt för Mac-användare och gör att man trycker på fel knappar istället. Tangentbordet är kartlagt för Windows med specialknappar för Microsofts OS, men det fungerar bra för Mac också, där funktionsknapparna gör det de ska (även Chromebook ska fungera OK, men vi har inte testat).

Musen känns pigg och tyst den också. Det eviga klickandet man hör, främst i gaming-prylar, är här som bortblåst. En smart liten knapp att växla känslighet (DPI, maximalt 1800) finns under snurrhjulet och trots sin rätt diminutiva storlek så funkar denna mus bra för kontorsändamål, även om det inte är något vi skulle göra precisionsarbete eller spela med. Designen är sådan att den passar både höger- och vänsterhänta. Alla delar är gjorda i plast och känns funktionella, även om det såklart inte blir någon direkt premiumkänsla i vare sig look eller känsla, så motsvarar det förväntningarna för priset.

Värt att nämna är att paketet saknar Bluetooth. Allt kopplas in via en liten USB-mottagare som behöver sättas in i din dator, att koppla in den via skärmens USB-ingångar funkar tyvärr inte. Detta är inte optimalt, av flera anledningar. Dels är mottagaren av USB A-typ, vilket det är ont om portar på nya datorer (finns inte alls på bärbara i princip, även om man där kanske inte har målgruppen). Nackdel två, som är mer långsökt, är att om du förlorar den lilla dongeln så tappar du också all kontakt med mus och tangentbord, vilket då gör dem obrukbara.

Trust Trezo har skydd mot vanliga skrivbordsolyckor (tangentbordet endast). Foto: senses.se

Hur var det då med skydd mot spill? Jodå, vi hällde ut kaffe på tangentbordet (endast detta som har spill-skydd, musen har det inte), lät det droppa av, torkade bort fukten och allt fungerade fint sen ändå. Jämför man med Apple-tillbehör som kostar skjortan och avlider direkt vid minsta fuktkontakt så är detta en helt annan ambitions-nivå. Det finns till och med små hål för avrinning inbyggda i botten av tangentbordet. Smart och billig försäkring, då man inte ska ha vätskor nära datorn, men oj vad vi ändå gillar att ha det på kontoret (och vi tror inte vi är ensamma). Däremot skulle vi inte behandla tangentbordet som vattentätt, så viss försiktighet är ändå påkallad.

Med en prislapp på cirka 600 kronor så får Trezo ändå ses som en rimlig investering för dig som söker mus och tangentbord som framförallt är tysta – något som kommer att uppskattas mycket av din omgivning. Det finns några kompromisser man måste acceptera, troligtvis främst på grund av prisnivån, men med tanke på att bara en mus eller ett tangentbord kan kosta dubbelt så mycket som detta paket totalt (och då utan att tåla vätska) så ser vi inga hinder att rekommendera det till er läsare.

Trust skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.