Hem SpelRetro Kärleken till svenska stugor
stuga röd vita knutar

Kärleken till svenska stugor

av senses.se

Det är något visst med svenska stugor. Ni vet, såna där som kan vara röda med vita knutar men också alla andra möjliga färger och liksom ramar in den svenska idyllen på ett alldeles visst sätt. Ordet ”stuga” är ett gammalt svenskt ord (hur gammalt exakt vet nog ingen), som från början främst syftade på själva bostadsdelen eller köket. Och i gamla texter om folkkultur samt vissa lantliga dialekter så förblir betydelsen just densamma. I folkmun talar man om stuga och menar idag fritidshus (ofta på landet) eller något i anslutning till en kolonilott.

stuga röd vita knutar

Ganska så peak svensk idyll eller hur?

Men stuga är inte bara vart man kan bo eller uppehålla sig, det finns ett klassiskt, textbaserat rollspelsäventyr som heter just Stugan, många asiatiska restauranger i Stockholm vill ange en touch av fusion genom att kalla sig Wok- och Sushi-stugan, bland annat.

stugan spelet

(Bild från Internetmuseum)

Textäventyret Stugan släpptes 1982 och har varit så tongivande för svensk spelindustri (du måste i princip vara född på 70-talet eller varit en väldigt intresserad 80-talist för att ha upplevt det) att det givit upphov till accelerator-programmet med samma namn – Stugan. Den stugan är en icke-vinstdrivande organisation som pushar nya talanger och team som vill utveckla spel och erbjuder stipendier av upp till två månaders vistelse i en … just det, stuga, långt bort från stadens sorl och ständiga uppkoppling (men det finns internet där, såklart).

2009 tog sig ett gäng entusiaster sig an utmaningen att få över det gamla spelet (skrivet i BASIC) till moderna format och man har till och med gjort en översättning till engelska som fått namnet… Cottage, givetvis. Du som vill prova kan ladda ned det här och det ska, med lite handpåläggning, funka till både Windows. Mac OS X, Linux, Pocket PC och OS/2 för dig som sitter på ett museum.

Den första versionen av spelet Stugan skrev av bröderna Kimmo och Viggo Eriksson, 10 och 13 år gamla och deras vän Olle E Johansson, 14 år. De knackade ihop koden på stordatorn Oden på Stockholms datamaskinscentral för forskning och högre utbildning, anknutet till KTH, som deras pappor hade tillgång till. Stugan i titeln syftar på en stor stuga i de småländska skogarna, som bland mycket annat innehåller en nyckfull hiss som kopplar samman nio våningsplan, ett stort grottsystem och till och med ett eget telefonbolag. Du som spelar navigerar med väderstreck utomhus (norr, öster, söder, väster) och höger, vänster, framåt, bakåt, uppåt och nedåt inomhus. Under spelets gång ska du i bästa rollspelsäventyrsanda samla på dig grejor som du sen kan använda för att komma vidare i spelet. Men se upp för piraten!

stugan spel

Förr i tiden fick man LÄSA text i äventyr. Och SKRIVA in sina kommandon…

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.