Hem LjudHörlurar Recension: Plantronics RIG Gaming Headset – nya favvolurarna
Guld

Recension: Plantronics RIG Gaming Headset – nya favvolurarna

av senses.se

Amerikanska jättetillverkaren Plantronics har än så länge varit ganska osynliga i Norden och framförallt Sverige. Mer kända märken har dominerad headset-marknaden, såsom Turtle Beach, Razer och givetvis dedikerade lurar som Sony Pulse och high end lurar för musik, t ex Beats by Dr Dre.

RIG är en modell som Plantronics nu vill lansera på bred front i Sverige och vissa handlare har redan börjat ta in dem och erbjuda dem till slutkunder. Lurarna är tillverkade i snyggt och väldigt lätt material och känns bekväma att bära under långa sessioner, vilket är rätt avgörande för en gaming-lur. Vi älskar enkelheten i att använda ex Sony Pulse till vår PS3:a, men de tätt åtsittande öronkuddarna skapar snabbt fukt och obehag – vilket gör att man sällan vill använda dem mer än någon timme åt gången. Med RIG var detta inte ett problem alls – vi har spelat, lyssnat på musik och testat dom med vår iPhone mer än 2,5 timmar i sträck utan att bli vare sig trötta av att bära dom, svettiga om öronen eller lyssningströtta av för mycket bas.

Flera high-end gaming headset-tillverkare har nu börjat med konceptet att skicka med en lite mixer-enhet till sina lurar. Detta blir hjärtat i setup:en, en liten, rund kopplingscentral där du ansluter dina lurar, din telefon och ditt tv-spel/dator via medföljande kablar och kan sen enkelt mixa ljud mellan enheter och köra flera samtidigt – om du t ex vill ta ett telefonsamtal samtidigt som du vill höra vad som händer i spelet, som du bara inte kan lämna eller stänga av mitt i en match. Till en början blir man lite konfunderad över hur man växlar och mixar mellan de olika anslutningarna, men man kommer snart in i det och denna funktion är såväl cool som ganska användbar.

Micken (eller mickarna) som följer med headsetet är två olika – en lång mick för upptagning av chat i spel och en inbyggd i kabeln, som går till mobilen, så att du kan prata i den som en hands-free. Inspelningskvalitetn på micken var helt OK i vårt test och spelare vi mötte online hade inga problem att höra vad vi sa.

Då till det viktigaste – hur låter Plantronics RIG? Kort sagt, fenomenalt. Det var länge sen vi hörde ett headset som låter så här bra, oavsett prisklass! Hörlurarna har ett 40mm högtalar-membran och går mellan 20-20 000 kHz. Även om vissa av oss tyckte mellanregistret saknade aningens detalj, så var alla i redaktionen överens om att basen är helt perfekt avvägd (tung och rapp, men aldrig mullrig och överdriven) och renheten i ljudet gör att man hör varje liten ton, varje instrument och bakgrundssång i alla låtar – vilket faktiskt gjorde att vi nästan upplevde vissa som helt nya låtar. Detta är klart redaktionens favvolur för musik just nu!

Nackdelar då? Jo, det finns några. Plantronics RIG är som helhet ganska väl genomtänkta, men de är planerade för tv-spel som är huvudsakligen kopplade analogt (eller iaf via komponent). Sättet man kopplar in sig på ex Xbox 360 och PS3 är småbökigt, särskilt om man kör med förstärkare och HDMI (vilket alla bör göra för bästa ljud och bild) så blir det pilligt att styra om tv-ljud t ex om man vill koppla via Xbox 360:ns front och PS3:ans optiska kabel (vissa lösningar kräver också extrakablar, som inte ingår – ex för PS4, som ju bara har HDMI, krävs att du skaffar en optisk kabel och delar ljudet från maskinen annorlunda). För spelande på konsol är alltså en dedikerad lur, såsom ex Sony Pulse för PS3/PS4 att föredra, då den fungerar direkt och dessutom är trådlös (vilket RIG alltså inte är).

En annan grej, som inte är en deal breaker, men som man bör tänka på, är att pga lurarnas medvetna design på öronkuddarna så är de bra på att stänga ute störande ljud utifrån (vi ser fram emot att få testa dom på flyget någon gång) men samtidigt är så öppna och spelar så högt att omgivningen lätt kan höra vad du lyssnar på. Så förutom att det kan vara pinsamt, om du har sjukt ocool musiksmak som vi, så kan det också upplevas som störande i tysta omgivningar.

Slutomdöme:
Plantronics RIG är en helt fantastisk bra lur för hifi och musik. Faktiskt är det nog den bästa lur vi provat i det sammanhanget. För priset, runt tusenlappen, så hamnar den förvisso i high-end-skiktet men den är fortfarande flera tusenlappar billigare än ex motsvarande Beats-on ear lur, som dessutom inte låter lika bra och korrekt. Det är inte en perfekt all-around lur för konsol-gaming, men desto bättre för dator och vi kommer som sagt slåss om vem som ska få lyssna på musik med dom här på redaktionen framöver. Och om det inte är ett toppbetyg, så vet vi inte vad som är det.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.