Hem LjudHörlurar Recension: Plantronics RIG 500HS PS4
Silver

Recension: Plantronics RIG 500HS PS4

av senses.se

Amerikanska hörlurstillverkaren Plantronics släpper nu en modell av RIG som är specialanpassad för PS4, till ett attraktivt pris dessutom. Men hur står sig RIG 500HS i konkurrensen?

Plantronics RIG 500 (och på senare tid, 500 E) har länge varit redaktionens favoritlurar för film, spel och framförallt musik. Med tung bas, klar ljudbild och fin komfort så har det varit svårt att slå, särskilt med tanke på prisklassen. Därför blev vi nyfika när Plantronics kom ut med en ny modell av just RIG:en, denna gång kallas HS och officiellt licenserat av Sony för Playstation 4.

Plantronics RIG 500HS PS4

Bandet över huvudet kan anpassas för bästa komfort.

Plantronics RIG 500HS påminner till mångt och mycket om RIG 500 E. Här finns den lite futuristiska E-sport-designen, parad med löstagbara kåpor i lätt plastmaterial (som andas hyggligt) och en mick som du enkelt slår av och på genom att fälla upp respektive ned (eller ta bort helt). PS4:an har haft den goda smaken – till skillnad från Xbox One – att implementera 3,5″ jack som passar alla hörlurar i sina Dual Shock 4-kontroller. Koppla bara in dom så växlar automatiskt PS4:an över till ljudet till kåporna och RIG:ens mic. Det finns ingen volymknapp direkt på lurarna, utan den nivån ställer du via PS4:ans inbyggda ljudmeny som nu når genom att hålla in PS-knappen.

Karaktären i RIG 500HS är lite annorlunda mot RIG 500 och RIG 500E. Här finns en lite ljusare och snärtigare ton, med fördel för diskant och tydlighet i tal (bland annat för online-chattande i spel). Lurarna känns komfortabla att ha på sig, väger väldigt lite och det blir inte så ohyggligt varmt och svettigt som i Sonys egna Pulse till exempel (som å andra sidan är trådlösa, men vi kommer med en recension av Plantronics trådlösa modell för PS4 också, senare i höst). Det går heller inte att spela riktigt lika högt med dessa lurar som med de dyrare storebröderna, så vet du med dig att en massa volym är din grej så är 500HS kanske inte bästa val ur den synpunkten (begränsningen ligger också i att Dual Shock 4-kontrollerna inte kan skicka tillräckligt med effekt – jämför hur lurar låter bättre när de drivs på en bärbar dator än på en smartphone, till exempel). Den något lägre effekten i basen gör också att vi föredrog att lyssna på musik med mer instrument och sång i fokus, snarare än basrika alster såsom hip-hop och house på 500HS.

Mick nedfälld = på. Uppfälld = av. Enkelt och smidigt, som det ska vara.

Mick nedfälld = på. Uppfälld = av. Enkelt och smidigt, som det ska vara.

Mikrofonen fungerar enkelt och tillfredställande. De vi spelade till exempel The Division mot sa att de hördes oss bra och vi kunde också uppfatta dom klart och tydligt. Om du inte är en sån som spelar online med mikrofon ansluten (eller inte vill riska att den kopplas på av misstag) så kan du helt enkelt plocka bort den.

Det som talar för Plantronics RIG 500HS PS4 är enkelheten, totalupplevelsen och ljudupplevelsen för pengarna. Det finns inget rekommenderat pris därute, men en snabb slagning på Prisjakt visar att snittpriset ligger någonstans kring 500 kronor; med vissa handlare som går så lågt som 390 kr. För det priset får man säga att det är ytterst prisvärda gaminglurar som erbjuds, särskilt om du är PS4-gamer. Om du vet med dig att högt ljud och mycket bas är viktigt för dig och det finns plats i budgeten för nästan dubbelt så dyra lurar, så bör du också kika närmare på RIG 500 E, som fungerar lika bra till PS4 och som helhet ger bättre ljud, för både spel, film och musik. Men inte dubbelt så bra, så den gamla sanningen om att man betalar mycket för marginalerna i toppskiktet av HiFi står sig bra ännu.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.