Hem SpelPC Recension: Pro Evolution Soccer 2015
Silver

Recension: Pro Evolution Soccer 2015

av senses.se

Efter flera år på efterkälken så är Konamis fotbollsspel nu tillbaka – med besked!

Pro Evolution Soccer (PES) vann våra hjärtan för första gången på PS2, med utgåvan PES 3. Plötsligt fanns ett spännande, annorlunda och riktigt roligt fotbollsspel, där det kändes som allt verkligen kunde hända. Del Piero kunde slå ett snyggt, offensivt inlägg i löpsteget och bollen kunde träffa bortre stolpen och studsa in. Det vara situationer som dessa som gjorde att vi spelade 100-tals, om inte 1000-tals, matcher mot vänner och bekanta. Tidigare hade vi bara FIFA, som roat, men det blev fyrkantigt – när man väl lärt sig situationerna, vinklarna och exakt timing, så blev det i princip alltid mål. PES dominans höll i sig ungefär tills serien gick över på PS3 och började kalla sig efter året (PES 2008). Plötsligt bjöds vi på relativt långsamma och småfula spel. Känslan och tekniken fanns förvisso där, men repriserna var ofta bedrövliga, med en frame rate som var så usel att man knappt kunde tro det vara sant. Med några toppar och dalar så höll detta i sig igenom alla delar på PS3, i princip med ett FIFA som drog ifrån lite mer, år efter år. Kan steget till PS4 betyda en nystart?

Nu kommer spelet för första gången utvecklat från grunden till next-gen och med viss skepsis, men även hopp i våra hjärtan för Kojimas Fox-engine, så hoppades vi på ett kvanthopp på PS4. Och Konami levererar! Pro Evolution Soccer 2015 är det bästa och mest kompletta spelet i serien på mycket länge.

Först och främst är grafiken väldigt bra. Frame rate:n är stabil och silkeslen – ja, även i repriserna – precis som den ska vara och PES 2015 bjuder på ett snabbare spel med lite mer puls än årets FIFA 15. Där spelet ligger i lä mot EA:s konkurrent grafikmässigt är i spelarmodellerna och deras ansikten. Här är spelarna betydligt enklare och ansiktsmodellerna mindre avancerade och detaljerade. Det ser helt enkelt väldigt mycket grafik ut och ingen skulle nog missta det för verklighet, även på håll. Men då spelet i övrigt rör sig så jäkla bra och smidigt så kan man ha överseende med det.

Konami har valt ett fullkomligt lysande soundtrack till PES 2015. Det är inte lika hippt som EA:s spel, men det innehåller betydligt fler trallvänliga hits, såsom Aviciis monster-hit ”Wake me up” och Bastilles sköna ”Pompeii”. Kommentatorerna är lite fattigare i mängden fraser och uttryck än i FIFA, men det känns ändå som de hänger med bra och säger angelägna saker i förhållande till hur matchen går.

Tyvärr dras PES 2015 fortfarande med betydligt färre licenser på klubbar, cuper och spelarnamn och detta påverkar såklart känslan och inlevelsen en del. Men det går att fixa eller patcha om du är beredd att mecka lite. Vi får hoppas att Konami säljer bra så att de också kan vara med och tävla om (läs: betala för) fler licenser. PES 2015 har inte lika många motståndare som FIFA 15 online, så matchning sker ofta mot britter, där spelet är betydligt större än i exemplevis Skandinavien. Online-upplevelsen var lite blandad – för det mesta fungerade det bra, men ibland föll frame rate:n till extremt låga nivåer och vi kopplades ifrån. Detta kan också ha att göra med vår motståndares fart på uppkoppling och kvaliteten på denna, något man ju aldrig kan veta innan.

PES 2015 stora ess i rockärmen är att det är så kul att spela. Det går fort att komma in i, men det är lite svårare offensivt än FIFA 15. Däremot är försvar betydligt lättare och du kan även kalla in support från medspelare, vilket här fungerar ypperligt. Du kommer att få slita mer för målen i PES, vilket egentligen bara gör sötman så mycket härligare, när du väl får in dem och vinner matcher. Spelet har ett utmärkt träningsläge, som verkligen lär dig alla grunder och finesser och om tar du dig en timme att spela igenom det så hjälper det verkligen ditt spel och dina fasta situationer avsevärt.

pes-2015-gameplay

Om FIFA eller PES är årets fotbollsspel blir till slut en fråga om vad du föredrar. FIFA 15 är en väldigt komplett produkt och ett roligt arkad-fotbollsspel. PES 2015 känns lite mer spännande och flyter på bättre i själva spelmekaniken och om du ids träna och inte håva in mål i början, så finns här en stor tillfredsställelse att uppnå, särskilt om du spelar mot en någorlunda jämn motståndare. Båda spelen är riktig bra val och vi är lyckliga över att kunna variera.

Men mest av allt är vi lyckliga för att Konami verkligen arbetat om spelet från grunden, fixat burgarna och givit oss en produkt på PS4 som påminner om glansdagarna från PS2-tiden. Och det, är en fotbollsfest värd att fira!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.