Vi har tidigare testat en hel del av Ninjas produkter här på Senses, bland annat: Ninja Double Stack XL Airfryer, Ninja Kitchen Pro Thermometer, Ninja CREAMi Deluxe 10-i-1 glassmaskin och Ninja Sizzle. Vi har gillat samtliga produkter, och nu lagom till grillsäsongen är det dags att sätta tänderna i Ninja Woodfire elektrisk utomhusugn, som den så fint heter. Modellbeteckningen är: OO101EU.
Vad är det då? Ninja beskriver den så här: ”Elektrisk utomhusugn med hög värme, artisan pizzaugn och BBQ rökugn”.
Uppackning / Installation

I den stora kartongen så förutom själva ugnen så finns det: Två paket med rökpellets, pelletsskopa, grillgaller, Pro-Heat-bricka, receptbok och pizzasten.

Längst ner i ugnen finns en uttagbar ram där man lägger pizzastenen om man ska baka pizza. För alla andra funktioner ställer man dit pre-heat-brickan och sedan grillgallret på brickan.

På stickkontakten sitter det en inbyggd jordfelsbrytare som måste nollställas varje gång man ansluter ugnen. Detta gillas skarpt, och med tanke på att man använder ugnen utomhus där det kan bli fuktigt och alla kanske inte har en jordfelsbrytare i sin elanläggning, är det väldigt bra att Ninja har en inbyggd.

Man styr ugnen genom att använda vreden och knapparna på framsidan. Det finns ett vred där man väljer mellan ett antal olika lägen för vilken typ av mat man ska tillaga, en ”Woodfire Flavour”-knapp om man vill tillsätta rök (mer om den funktionen senare). Sedan kan man styra tid och temperatur med det andra vredet, samt en start-/stoppknapp.

På sidan av ugnen finns en behållare där man kan fylla på rökpellets för att addera ”Woodfire Flavour”. Som vi nämnde tidigare finns det en knapp på framsidan där man kan aktivera detta, men använder man ugnen i läget ”Smoker” görs detta automatiskt.
Ett litet tips gällande rökpellets är att Ninjas rökpellets görs av den väldigt etablerade tillverkaren Bear Mountain BBQ, och väldigt många butiker säljer deras rökpellets i 9 kg (!!) förpackningar för ungefär samma pris som Ninja säljer sina 900 grams.
Det var enkelt att komma igång, så nu är det väl inte annat att göra än att börja laga lite mat!
Baka pizza med Ninja WoodFire
Vi på Senses älskar pizza, och undertecknad bakar pizza hemma var och varannan helg, så vad vore inte bäst att testa med om inte just pizza?

Vi börjar med att ställa in ugnen på pizzaläge och väljer att köra på maxvärme (370 grader). Vi aktiverar även ”Woodfire Flavour” för att se om det går att få smak av vedeldat trots att det är en elektrisk ugn. Den startar i läget ”IGN”, vilket innebär att den tänder rökpelletsen. Detta tar cirka 5 minuter, sedan går den över i läget ”PREHEAT” då den ska värma upp ugnen och pizzastenen till 370 grader. Detta tar ungefär en halvtimme.

Efter cirka en halvtimme, när ugnen har kommit upp i rätt temperatur, piper den till och ber oss lägga i den första pizzan. Det här är ganska smart gjort, för när man stoppar in en pizza trycker man på start igen, och en timer räknar ner och piper när den är klar. Sedan får man vänta en kort stund tills temperaturen är rätt igen och den signalerar att det är dags att lägga in nästa pizza. Oftast går det här på några sekunder, men har man luckan öppen längre när man tar ut pizzan kan det ta 1–2 minuter.

För att man smidigt ska få in en pizza är det en stark rekommendation att man har en pizzaspade som passar ugnen. Nu hade vi en som passade någorlunda bra, men om man inte har det har Ninja en som passar perfekt.
Men vi skjutsar in vår pizza i ugnen, och väntar två minuter.

Två minuter senare hade vi en nästan perfekt pizza. Resultatet blir imponerande bra, och man känner helt klart av tillskottet av rök. Det smakar som vedeldat. Vi märkte dock ett litet problem: värmen i ugnen är inte helt jämn, så delar av pizzan blir precis på gränsen till bränd när resten är perfekt. Som ni ser på bilden ovan är den uppe till vänster på pizzan lite mörkare i kanten. Och det här är genomgående. Under tiden vi har testat ugnen har vi gjort ett tjugotal pizzor, och alla blir likadana. Det här är enkelt att komma runt; man får göra som man gör i en ”riktig” vedeldad pizzaugn, att efter kanske halva tiden snurra pizzan ett halvt varv.
Inget större problem, men ändå ett litet minus. Det ska dock tilläggas att vi märkte enbart av det här när vi kör på läget med max värme. Det finns andra pizzalägen där man inte kör lika varmt, och då blir det inte lika påtagligt.
Använda Ninja WoodFire som smoker
Ok, pizza blev bra, men hur funkar det att använda den som en smoker då?

Vi ställer in den på läget ”Smoker”, skruvar ner temperaturen till 100 grader, skjuter in våra kamben och ställer in timern på 4 timmar. Här blir det väldigt tydligt att något saknas, nämligen en termometer. Det hade varit otroligt smidigt att direkt i ugnen ha en köttermometer så att man utan att behöva öppna luckan (och släppa ut rök) kan kontrollera temperaturen på köttet. Något liknande Ninja ProChef Wireless Thermometer är nästan ett måste för att få perfekt resultat.
Efter ca 4h så tog vi ut våra kamben, penslade med BBQ-sås och ökade temperaturen till 180 grader och körde tio minuter till. Resultatet sen blev:

Även här blev vi väldigt nöjda med resultatet, och det är en påtaglig smak av rök. Även om de rökpellets som Ninja skickar med är en ganska mesig blandning för att passa till så mycket som möjligt, är det att rekommendera att köpa till exempel hickorypellets om man vill ha en lite kraftigare röksmak (till exempel till kamben).


Vi testar även att laga kyckling och lax, och även här blir vi väldigt nöjda med resultatet.
Slutsats
Vi har haft Ninja Woodfire ett par veckor och kört hårt med den, och vi gillar den skarpt. Den är utmärkt som pizzaugn, och att den skulle vara så här bra som smoker hade vi inte förväntat oss. Det är väldigt smidigt att kunna ställa in exakt temperatur på ugnen och bara låta den göra sitt jobb. Alla som har försökt röka något en längre tid i en vanlig kolgrill vet hur svårt det är att över tid hålla rätt temperatur.
Ska man klaga på något, förutom då att det inte finns en inbyggd termometer, är det att om man kör på det varmaste pizzaläget är värmen inte helt jämn. Då får man antingen acceptera att pizzorna kan bli något brända i kanten på en liten del, eller så får man öppna och rotera pizzan lite. Sedan, när vi har kört längre sessioner med den som smoker, har man fått fylla på rökpellets och trycka igång tändningen igen. Det hade inte skadat om behållaren för pellets var något större. Men som sagt, nu letar vi fel.
Rekommenderat pris är 4 995 kr (men många återförsäljare har kampanj på den nu för runt 4 000 kr), vilket kan upplevas som mycket. Men jämför man med till exempel Ooni Volt 12, som är en ren elektrisk pizzaugn (utan rökfunktion), kostar den 3 000 kr till.
Så vi kan inte annat än att dela ut ett riktigt högt betyg till Ninja Woodfire och ge en stark köprekommendation.
Ninja Kitchen skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses