Hem SpelPC Recension: Helldivers 2
Helldivers 2 recension senses Silver

Recension: Helldivers 2

av Henric Brandt

I Helldivers 2 finns det tre nyckelord för dem som är födda på Superjorden: Frihet, Fred och Demokrati. Kriget rasar och hela deras existens är hotad. Det enda sättet att behålla freden är att ta värvning i den största militärstyrkan i galaxen, Helldivers. Spelet är ett truppbaserat skjutspel som utspelar sig helt och hållet online. Det går att spela uppdragen själv, men det rekommenderas verkligen inte. Fienderna är starka och livsfarliga, och det gäller att jobba tillsammans för att kunna vinna. Till din hjälp har du vapen du kan bära på dig, som maskingevär och handeldvapen, men du har även luftanfall till ditt förfogande. Varje uppdrag har tidspress, så det gäller att vara snabb, för går tiden ut är det kört. Välkommen till Helldivers, rekryt!

Foto: ©2024 - Arrowhead Game Studios - Helldivers 2 - For Freedom!
Foto: ©2024 – Arrowhead Game Studios

Helldivers 2 är utvecklat av den svenska spelstudion Arrowhead Game Studios, och spelet är en uppföljare till Helldivers från 2015. Helldivers 2 har bytt ut den isometriska vyn från det första spelet till tredjepersonsvy, och kartorna är stora där huvuduppdraget är tydligt markerat. Här finns även sidouppdrag, om man känner att man hinner med det också. Det är helt klart lättare att hinna med allt om man är fler än en person som spelar, men mer om det längre ned.

Foto: ©2024 - Arrowhead Game Studios - Helldivers 2 - The battle map.
Foto: ©2024 – Arrowhead Game Studios

Att Helldivers 2 har kikat på Starship Troopers från 1997 är extremt tydligt, inte bara i frågan om fienden som du möter utan även i fråga om humor och känsla. Introt av spelet har samma härliga mörka humor som Paul Verhoevens sci-fi-epos. Först kände jag ett litet stygn av irritation att spelet var så pass likt utan att vara en licensierad Starship Troopers-produkt, men då spelet ändå har stora olikheter också så blev istället resultatet att jag satte mig och såg om filmen. Jag läste även att jag inte var ensam om att göra det, utan det var tusentals av nya och gamla fans som sökte upp Starship Troopers efter de hade spelat Helldivers 2, så det kan ju inte räknas som negativt!

Helldivers 2 har ett härligt flyt och intensiva strider. Jag gillar detaljer som att du till exempel inte kan ladda upp dina vapen hur som helst, för har du ammunition kvar i vapnet när du byter magasin så försvinner de, precis som de skulle göra i verkligheten. Att kunna beställa luftunderstöd och ny ammunition har också ett välutvecklat system som bygger på olika koder som du måste slå in med D-paden. Stressen att skicka rätt kod när fienden närmar sig höjer adrenalinnivån rejält, kan jag säga. Både på gott och ont.

Foto: ©2024 - Arrowhead Game Studios - Helldivers 2 - Enemies attack.
Foto: ©2024 – Arrowhead Game Studios

Grafiken är snygg och välgjord, och även om du väljer frame-rate över upplösning så försvinner inget nämnvärt ur upplevelsen. Bilduppdateringen håller sig stadigt på runt 60fps även när det finns många fiender i ett och samma område. Mitt problem är snarare att jag har ett väldigt ostadigt internet som tyvärr dippade både en och två gånger medan jag spelade, och därmed låste sig uppdraget. Det är synd att det inte finns ett offlineläge och i samma andetag ett enspelarläge. För Helldivers 2 är mer eller mindre ospelbart när du är ensam. Fienden är för många och de är starka, och de stannar inte för något.

Du kan som sagt få hjälp med luftunderstöd och mer ammunition, men det finns en ganska lång cooldown-period på det, så det är inget du kan använda om och om igen. En annan sak som är rejält störande är att för att slå in koden så måste du hålla in vänster bumperknapp och sedan slå in koden med D-paden. Båda sitter ju på vänster sida, och jag personligen har inte fingerfärdighet nog att lyckas med det konststycket. Vet inte hur många gånger som jag kom åt fel riktning och jag fick börja om. Samtidigt som en hord fiender rör sig mot mig.

Foto: ©2024 - Arrowhead Game Studios - Helldivers 2 - Bug hunt!
Foto: ©2024 – Arrowhead Game Studios

Sammanfattningsvis så vill jag ändå rekommendera Helldivers 2 för hur frustrerande svårt spelet än är när du är själv så är det inte utvecklat för att spelas så. Jag kan tycka att det är synd att det inte finns ett enklare enspelarläge för det är inte alltid som det finns folk på samma server (och det har dessutom varit server-strul första veckorna efter release) och i mitt fall så är min ping väldigt långsam då mitt skogs-internet inte riktigt håller måttet. Helldivers 2 tillsammans med andra spelare är en helt annan spelupplevelse än att försöka sig på uppdragen själv och spelet blir då galet roligt och utmanande!

Arrowhead Game Studios skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

1 kommentar

Alexander Sjöström mars 1, 2024 - 11:06

Tack för en bra recension! Ska provas!

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.