Hem Spel Har Xbox just ändrat spelreglerna för branschen?
xbox game pass

Har Xbox just ändrat spelreglerna för branschen?

av senses.se

Xbox Game Pass har vi ju berättat om förut, en riktigt prisvärd tjänst där du för en månadskostnad på endast 79 kr / mån får en drös med Xbox-spel som du kan ladda ned och spela så mycket du vill – så länge du är medlem. Som en slags Netflix för spel helt enkelt.

Men tänk om Netflix och HBO Nordic plötsligt fick vissa bioreleaser från dag 1 för samma månadskostnad som idag? Då skulle väl många höja på ögonbrynen och kanske gå på bio mycket mindre? Det var i princip kontentan av nyheten som Microsoft släppte som en bomb idag över spelvärlden idag: från och med 20 mars kommer Xbox Game Pass innehålla alla nya Microsoft spel som släpps till formatet, från dag 1. Ja, du läste rätt. Inget mer behov att springa ut och köpa fysiska exemplar för 700 kr styck, nu får du alla nya – och gamla – spel för en fast summa i månaden. Kruxet i detta är att det bara är de nya spelen från Microsoft Studios själva som ingår, inte alla tredjepartsspel (det hade varit galet!). Men då Microsoft släpper lejonparten av alla exklusiva titlar är det ändå inte att säga lite.

För oss konsumenter är detta fantastiska nyheter och likt Netflix, som släpper allt sitt material på kanalen för prenumeranter och säljer på fysiska format till andra, så har väl Microsoft räknat på antalet löpande abonnemang mot kostnaden att trycka och skylta fysiska exemplar. Långsiktig erfarenhet från streamingstjänsterna visar också att folk är dåliga på att avsluta abonnemang som tickar på månad efter månad och precis som på buffé – där vissa får extremt bra värde för pengarna, minst sagt – så äter andra nästan ingenting. Detta mot att man kanske köper ett till två Microsoft Studios-spel per år.

Om priset blir detsamma (79 kr / mån) så är detta en fantastisk deal som börjar gälla 20 mars när efterlängtade Xbox-storspelet Sea of Thieves går live. Samtidigt så har detta med leasing – som ju streamingtjänster faktiskt är – också en baksida. Vi betalar hundratals kronor per månad för licensen att nyttja Netflix / HBO (film & tv), Spotify (musik) och nu Xbox Game Pass (spel) – men den dagen vi slutar betala äger vi ingenting. Inget bibliotek av varken film, musik eller spel. Vi blir en slags digitala torpare, som GP uttryckte det i en krönika. Eurogamer har också en krönika som är väl värd att läsa på samma ämne, att digitala alster plötsligt bara kan försvinna på grund av exempelvis rättigheter som upphör (ett problem du aldrig får om du äger skivan).

xbox game pass

Om Sony och Nintendo kommer att svara på detta återstår att se, men onekligen har Microsoft tagit ett stort steg mot tjänstebaserad konsumtion även på spelsidan, med dagens nyhet.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.