Hem Film & TVBlu-ray Recension: Förtrollande, Disney
Förtrollad (Enchanted)

Recension: Förtrollande, Disney

av senses.se

Ni som följt mig ett tag vet att animerade Disney-filmer tillhör en av mina laster (särskilt 90-talsfilmerna). I kölvattnet av Shrek, Hoodlum och andra postmodernistiska parodier på sagor och klassikt animerade filmer så kommer nu Disneys egen Förtrollad (Enchanted). Filmen är regisserad av Kevin Lima (som bl a regisserade animerade långfilmen Tarzan), en man med klara visioner och extremt bra koll på gamla Disney-klassiker.

Storyn börjar i ett tecknat sagoland, där Giselle (Amy Adams) drömmer och sjunger och sitt hjärtas prins (som visar sig vara James Marsden) endast för att få sina drömmar krossade av en ond drottning (Susan Sarandon), som skickar henne till en värld där det inte finns några ”… så levde de lyckliga i alla sina dar”. Till vår värld, alltså, och då närmare bestämt New York. I det ögonblicket går filmen över till vanlig spelfilm, med såväl modernare New York-prinsar (i form av frånskilde enbarnspappan, Patrik Dempsey) till våra animerade hjältar, i köttslig form.

Enchanted - Förtrollad

Generellt är det tacksamt att driva med historier och människor som tar sig själv på stort allvar och går ”hela vägen”. Därför är det mycket enklare att parodisera än att skapa något eget, som berör. Förtrollad skojar mycket med den tecknade långfilmsgenren, men den gör det på ett geniunt gulligt och älskvärt sätt och eftersom filmen gör det konsekvent så blir det till slut oemotståndligt. Från regin av hur de tecknade figurerna beter sig i vår värld, till musiken – som är skriven av Alan Menken, mannen som tonsatt nästan alla moderna Disney-klassiker sen 90-talet, till de extremt väl utvalda detaljerna (kolla runt och lyssna, filmen kryllar verkligen av referenser och detaljer till Disney-klassiker, extramaterialet pekar ut en hel del åt dig).

Jag tror inte bara det gäller mig – men när man tittar på Förtrollad så kan man inte sluta le. Förutom att den är ganska rolig, välspelad och välskriven, så är det också – mitt i allt skojande och spexande – en film som är romantisk och blir som en saga ”på riktigt”. Och det är en bravad! Amy Adams är oemotståndlig som sagoprinsessan Giselle, hennes spel och timing är verkligen så att man ser en tecknad figur av kött och blod. Den kvinnliga skaran tittare lär väl fastna för Patrik Dempsey (eller kanske James Marsden, som trots lite Disney-fjollighet bjuder på en pipa av Mario Lanza-slag).

Jag såg filmen på Blu-ray och det var grymt. Bilden fanns i princip inget alls att klaga på och ljudet, i Dolby TrueHD, kanske inte lever upp till förtexternas otroliga tryck och detaljrikedom, men det är lovande för kommande släpp. Förtrollad (Enchanted) markerar också Walt Disneys intåg med Blu-ray på den svenska hyrmarknaden.

5 av 5 i betyg - Film - senses.se

PS I år är det dags att börja uppdatera Disney-samlingen igen, nu börjar nämligen klassikerna släppas på Blu-ray. Först ut i höst blir en ordentligt upprensad och uppiffad version av Törnrosa (Sleeping Beauty).

Missa inte detta

1 kommentar

Johanna juli 21, 2008 - 10:42

Ser fram emot att få se Törnrosa på Blu-ray. ^^

Svara

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.