Hem Spel Fable: Anniversary – HD-smink på den gamla, goda veteranen (Xbox 360)

Fable: Anniversary – HD-smink på den gamla, goda veteranen (Xbox 360)

av senses.se

Fable var spelet som skulle uppfylla Peter ”Spela som Gud”-simulatormästaren Molyneuxs dröm om total frihet. Det var dock inte total frihet då det begav sig på Xbox (2004), och det är inte det inte nu, trots HD-smink. Men det är fortfarande ett förbaskat underhållande fantasy-actionspel!

Det är smått otroligt att det gått 10 år sedan Fable gjorde entré med dunder och brak. Microsoft var stolta – man hade en unik titel, som skulle visa sig bli en framgångsrik franchise, för sin nya spelkonsol Xbox (vågar inte säga Xbox 1 eftersom man kan blanda ihop det med nuvarande Xbox One, som alltså är Xbox 3… ni fattar, va?). Hjärnan bakom spelet var ingen mindre än Peter Molyneux, mannen bakom ”gudssimulatorer” såsom Populous på Amiga och Black & White på PC. Molyneux är (eller mera var) en färgstark figur, med många åsikter han gärna ventilerade i pressen. Han var mycket intresserad av spelarfrihet och att man som spelare skulle kunna välja att utföra goda och onda gärningar, som skulle komma att avgöra ditt spels framtid och utgång. Hans spel levererade dock sällan på den fulla visionen och mycket av ”ont” och ”gott” gav mest kosmetiska skillnader, även om man faktiskt får hylla hans tidiga inställning till intet-dömande och social-liberalism (Fable är t ex ett av de första spel vi kan minnas där man odramatiskt kan välja att gifta sig med både kvinnor och män – och det gör ingen skillnad för spelet).

Spelet börjar med att du är en liten pojke, som får ett enkelt uppdrag av sin far och på vägen möter utmaningar av såväl moralisk (ska man ta emot pengar för att inte skvallra på grannen som bedrar sin fru?) som etiskt karaktär (ska man slå en mobbare för att rädda ett offer?). Snart händer något som för evigt ändrar pojkens liv och sätter honom på vägen mot att bli en sann Hjälte – om han blir en god riddare med gloria över huvudet, eller en ondskefull besvärjare av mörk häxkonst, är helt upp till dig.

På många sätt är Fable som vilket annat action-rollspel som helst. Världen, Albion, är till viss del öppen och du kan själv välja om du stenhårt vill följa huvudstoryn och beta av ”quests” som du får via hjältarnas gille, eller vika av på egna äventyr, kanske fastna i en bar och vinna pengar på black jack, göra sidouppdrag och tjäna en massa pengar så att du kan köpa ett snyggt hus, skaffa en make/maka och inreda efter behag. Beroende på hur du spelar, vad du äter, hur mycket du super och vilka val du gör, så ändras din figurs utseende. Jag glömde att sova på flera veckor och min figur åldrades svårt i förtid: han blev vithårig och helt askgrå i ansiktet. Inte bra. Utseendet påverkar sen (i viss mån) hur folk ser på dig och bemöter dig, men i slutändan kan du absolut klara hela spelet med vilket utseende eller livsåskådning du än väljer (eller råkar ut för).

Denna utgåva, Fable: Anniversary är, som ni hör på namnet, en slags jubileumsutgåva för att hylla de 10 år sen spelet släpptes. I denna version får vi omarbetad HD-grafik (se jämförelsevideo nedan) och man har även bakat in senare expansionen – The Lost Chapters – direkt i grundspelet (svärdet i stenen-uppdraget mm). Vid första anblick ser det rätt bra ut, väl i klass med ett modern äventyr på Xbox 360. Men så fort det börjar röra på sig och man hör röstskådespeleriet så märker man att tidens tand ändå gnagt lite. Animationerna är enkla och ganska grova/ryckiga och röstskådisarna är alla smått överdrivna britter med kanske lite för mycket glimten i ögat, alternativt öl i kroppen. Fable har en genomgående humoristisk och lite småfånig ton, från det att du börjar med benämningen ”chicken chaser”, till en nästan Monty Python-esque ådra av fåniga sidouppdrag (tävling i att sparka hönor?) och putslustiga kostymer/mustascher (du kan klä din figur och ge honom frisyrer, ansiktshår och tatueringar). På så vis kan man säga att denna uppdatering är lite som att spackla på ett ansikte som blivit lite väl till åren – det ser bra ut på håll, men när man kommer närmare så ser man fårorna och de lite väl billiga lyften. Men det gör faktiskt inget, för Fable var roligt 2004 och det är banne mig underhållande än idag!

För dig som gillar rollspel och fantasy-världar där du kan ge dig ut på egen hand och dessutom påverka din figurs utveckling, men inte har något emot ganska enkel action och relativt rak storyline man sett några gånger förut, så är Fable: Anniversary ett väldigt bra och lite annorlunda val, som står sig bra än. Vi gillade det mycket på Xbox och det var ett kärt återseende nu, nästan 10 år senare. För dig som inte upplevde originalet så tycker vi absolut du ska ge denna utgåva en chans och se om det kanske kan vara din kopp thé. För dig som spelat originalet och expansionerna, så kan det ändå vara roligt att ha denna version i samlingen, om du tyckte om upplevelsen första gången. Vi vet att vi tänker spendera en hel del mer tid i Albion, och det är väl ett betyg så gott som något?

Betyg 4 av 5 - Spel - senses.se

En jämförelse av originalet på Xbox och grafiken på Xbox 360:

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.