Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Epos B20 USB streaming mikrofon
Silver

Test: Epos B20 USB streaming mikrofon

av Henric Brandt

Att ha möjligheten att skapa sina egna podcasts eller spela in sin röst i bra kvalitét när man streamar spel på till exempel Twitch, är något som blir vanligare och vanligare på mångas önskelista. Det jag söker i streaming-mickar är bra ljud (givetvis!) och att den är portabel så jag alltid kan ha den med mig. Hur står sig EPOS B20 i konkurrensen?

Foto: Senses.se

Det danska märket Epos har hittills varit mest kända för sina hörlurar. Mikrofonen B20 levereras, deras vana trogen, i en fin kartong och väl inpackad med skumgummi. När jag lyfter den ur lådan så inser jag direkt två saker. Ett: Micken känns tung och gedigen, med lyxig ytfinish och två: Epos har kommit på ett sätt att göra micken liten och smidig, så du lätt kan få ner den i din datorväska. Så förstaintrycket är strålande.

Foto: Senses.se - B20 - Epos - Närbild hela micken demonterad
Foto: Senses.se

En så enkel lösning som att kunna skruva av foten på micken gör att B20 direkt tar förstaplatsen när det gäller streaming-mickar – och det är till och med innan jag ens hört hur den låter! När foten väl är på så står den stadigt på bordet och nu är det bara att koppla in den.

Jag ansluter den till min arbetshäst (MacBook Pro) och direkt dyker micken upp och är redo att användas. Det finns flera reglage där du bland annat kan ställa in gain och vilket inspelningssätt du vill ha. De fyra lägena är Cardoid (som är perfekt för att spela in dig ensam.), Omnidirectional (där du spelar in ljud 360 grader runt micken), Stereo och till sist Bidirectional som till fördel kan användas när du intervjuar någon.

Foto: Senses.se - Epos - B20 - Närbild reglage.
Foto: Senses.se

Knapparna och vreden sitter på fram och baksidan av micken, så de är lätta att komma åt och ställa in efter behov. Hur låter det då? Jag har gjort ett litet test här i nedan där man tydligt hör de olika lägena i arbete:

Cardoid-läget har ett riktigt tight och bra ljud, även om det är bullrig runt omkring och passar därmed perfekt för en enmans-podcast eller spel-streaming. Bidirectional läget är helt okey för två personer, men jag tycker ljudet blir något burkigare vilket är självklart då micken inte kan riktas mot båda personerna samtidigt.

Det finns programvara som går att ladda ner från Epos hemsida. Tyvärr finns den enbart till PC, vilket är väldigt synd och anledning till att hur bra B20 från Epos än är så kan jag inte dela ut betyget ett måste i dagsläget, då många av oss som skapar faktiskt jobbar på Mac.

Foto: Senses.se - B20 - Epos - Närbild hela micken monterad.
Foto: Senses.se

Sammanfattningsvis så blir betyget ändå högt, för det här är en välgjord produkt som är smidig och lätt att använda med sanslöst bra ljud och hög bärbarhet. Så en varm rekommendation till B20 från Epos.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.