Hem MobiliOS En vecka med iPad Mini – senses.se testar
ipad mini

En vecka med iPad Mini – senses.se testar

av senses.se

Apple kanske inte vill delge sina försäljningssiffror ännu (som de annars är så snabba och generösa med) men det råder ingen tvekan om att intresset kring iPad Mini varit stort, såväl i sociala medier, som ute i butikerna (i skrivande stund 2 veckors leverandstid). Nästa år spås totalt 100 miljoner (!) ”paddor” säljas och Mini:n lär bli en stor del av dem, tack vare sitt attraktivare pris och format.

Men först till frågan vi fått – är inte iPad Mini en helt meningslös uppfinning? Det finns ju numera 4 olika generationer normalstora iPads som är så mycket större och starkare. Enda svaret vi kan ge på det är – absolut inte. iPad Mini öppnar upp helt ny typ av bärbarhet och användande, än sina storebröder (och är dessutom också mer kraftfull än de två första). Personligen tycker jag – och har alltid tyckt, därför inte skaffat en normalstor iPad – att den varit för stor och klumpig, i förhållande till vad den kan göra. För jobbet att släpa på en iPad tar jag hellre med en MacBook Air som är ungefär lika tung och kan mycket mer (och dessutom har ett riktigt tangentbord). Utöver det, är priset för en läsplatta helt orimligt, då jag kan pytsa in några hundralappar extra och få en bärbar dator istället, en mycket mer allsidig partner.

Så jag var väldigt glad när vågen 7″-plattor började skölja över oss. Vi provade Nexus 7 redan för några månader sen, en väldigt kompetent, smidig och prisvärd platta från Google. Amazon Kindle HD fastnade jag inte för, men helt klart är både den och Barnes & Nobles Nook intressanta alternativ för den som huvudsakligen läser böcker och tidningar, eller vill ha en slags shoppingportal.

Men ingen slår Apples utbud, enkelhet och kvalitet (byggkvalitet och appar). Cupertino-bolaget har redan haft stor framgång med sina datorer och någon telefon jag tror heter iPhone och har byggt upp ett otroligt antal enkla, bra appar och roliga spel/nyttoprogram.

ipad mini

iPad Mini är en 7,9″ platta som i princip är en liten, uppgraderad 2:a generationens iPad. Detta kan låta avtändande, att den ligger två generationer ”bakom”, men om vi tittar på den praktiska skillnaden märker vi att den räcker gott och väl. Låt oss först kommentera upplösningen – nej, iPad Mini har inte Full HD (skrik och panik!). Å andra sidan har den HD-upplösning (då allt över 480p räknas som HD) och jag utmanar vem som helst att se skillnad på 720p och 1080p på en skärm som är mindre än 30″Det kan du inte. Pixeltätheten är 163 ppi, vilket inte är i närheten av nya iPhone 5 och iPad 4, men klart bättre än iPad 2 t ex. Att pressa in onödig upplösning och muskler i en platta man istället kan få så här bra batteritid på är med ett enda ord överflödigt. Batteritiden på iPad Mini är enligt Engadget bäst på marknaden idag, med sina uppmätta 12 timmar och 43 minuter på Wifi (30% mer än ex Nexus 7).

Kapaciteten räcker mer än väl. Appar flyter på alldeles utmärkt, filmer startar snabbt och utan hack och alla spel jag provat (bl a Asphalt 7 och Infinity Blade, som hör till de mer resurskrävande) lirar precis så mjukt som de ska. Storleken på iPad Mini är perfekt. Den är så smidig så jag kan hålla den med en hand, som en bok och samtidigt skriva med den andra handen (logiskt nog), något som aldrig gick att göra enkelt på iPad. Just ”hålla som pocketbok”-formatet gör den också till en väldigt trevlig platta att läsa böcker på (du kan använda dig av Amazon Kindles enorma utbud på den). Den är så lätt att jag kan få med den i väskan eller en stor innerficka utan att jag känner mig belastad (den väger otroliga 300 gram…). Att gå från iPhone till iPad Mini är ett jättelyft och jag bara väntar på min första, längre resa att ha med den som kamrat på. Bra skärm, bra prestanda och riktigt trevlig batteritid (provade den ganska hårt under en vecka och behövde bara ladda en enda gång) är allt man kan begära av en läsplatta av denna sort. Plus Appstores kvalitativa utbud.

Finns det inga nackdelar då? Jo, det finns det. Jag tycker den är för dyr ärligt talat. Apple hävdar att då iPod kostar 299$, så kan ju inte iPad Mini vara billigare. Men det skiter jag i, iPod:en har ingen plats i moderna samhället längre. Den är en iPhone utan telefon och alla har en iPhone idag, eller så vill de ha iPod-funktionerna i en maskin som kan så mycket mer – såsom en iPad. Nexus 7 går för 249$ i USA i 16Gb-utförande och iPad Mini börjar på 329$ . Det är 80$, nästan 30% högre pris ochh det är för mycket. 2995:- börjar den på i Sverige med 16 Gb – ett minne som jag tycker är för litet om man vill ha med sitt iTunes och iPhoto-bibliotek. Vips är priset uppe i 3795:- för 32 GB (när minne är så billigt idag) och ska du dessutom ha mobil-funktion får du pynta upp närmare 5000 kr och då snackar vi seriösa pengar. Apple måste jobba på att pressa ned priset, även om man inte lär ha superbråttom när det just nu är 2 veckors backlogg på beställningarna…

En annan sak jag är besviken över är att iPad Mini skulle ha den nya, snabbare 12v-laddaren och det har den alltså inte. Att ladda mini:n full tar runt 5 timmar och det är låååång tid, alltför för lång. Vill du ha en sån laddare får du vackert hosta upp ett par hundralappar till. Kan iofs vara värt då även din iPhone kan dra nytta av den.

Slutomdöme: Trots något högt pris och inte världens bästa skärmupplösning, så står iPad Mini ut som en vinnare, för mig, med sin kvalitet, sin batteritid och sin överlägsna användarupplevelse. I slutändan är ett par hundralappar inte mycket, speciellt inte om man redan är investerad i Apples ekosystem med iPhoto, iTunes, filmer, böcker, appar osv. Önskar den var runt en tusenlapp billigare, men kan inte säga att jag tycker man inte får valuta för sina slantar. iPad Mini är vad jag tycker iPad:en borde ha varit från början och jag ser fram emot många, många resor och roliga timmar med min nya kompis!

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.