Silver

Test: Akko 5075B Plus

av senses.se

Marknaden kryllar numera av gamingtangentbord där tillverkarna försöker erbjuda en produkt som ska passa just dina önskemål. Nya tillverkare dyker dessutom upp stup i kvarten vilket gör det ganska svårt att som konsument att hitta rätt i denna djungel. Vi har testat en modell från just en sådan tillverkare, som är ny på den svenska marknaden, nämligen Akko 5075B Plus.

Vad är Akko 5075B Plus?

Akko 5075B Plus är ett relativt kompakt tangentbord i formfaktorn 75 %. Detta innebär att du får ungefär 75 % av antalet tangenter som på ett fullstort tangentbord, vilket i detta fall betyder att du inte får några nummertangenter till höger om piltangenterna. För PC-gaming är detta ofta att föredra då ett kortare tangentbord lämnar mer plats för musrörelser på skrivbordet och därmed blir mer ergonomiskt. 5075B Plus har dessutom ett hjul för att antingen styra datorns ljudvolym eller ljusstyrkan på RGB-belysningen. Synd att vi inte hittade någon möjlighet att mappa om hjulet för andra eventuellt mer användbara funktioner såsom exempelvis scrolla eller zooma.

5075B Plus ansluts antingen via USB-C, Bluetooth 5.0 eller 2.4Ghz. Tangenterna är av PBT-typ och switcharna är utbytbara. För vår recension valde vi att testa Akkos egen switch CS Jelly Purple som är en taktil switch. För den som är lagd åt det hållet finns det en drös med RGB-profiler att ställa in, utan att någon särskild programvara måste installeras.

Akko 5075B Plus Switchar CS Jelly Purple
Foto: senses.se

Vad följer med i kartongen?

Utöver själva tangentbordet och en generisk USB-C-kabel följer det med två verktyg för att byta tangenter och switchar, fem stycken extra switchar samt ett urval tangenter i en gul accentfärg. För prisklassen är detta ett ganska generöst tillägg. Medföljande verktyg och extra switchar kom också väl till pass. Under våra tester visade det sig nämligen snabbt att en switch var död. Utan att lämna spelsessionen kunde vi ta bort tangenten och den trasiga switchen samt montera ihop allt med reservswitchen på under 20 sekunder. Ytterligare en switch visade sig vara defekt då den dubbelregistrerade inputs. Tråkigt att två var trasiga från början, men mycket smidigare att snabbt själv kunna byta ut dem direkt istället för att kontakta återförsäljaren för att initiera ett garantiärende.

Akko 5075B Plus RGB på sidan
Foto: senses.se

Hur presterar 5075B Plus?

Som nämnt tidigare är 5075B Plus ett kompakt tangentbord avsett för gaming, men som i våra ögon också briljerar som ett tangentbord för de som enbart ska använda det för att skriva. Som exempel är det lika brett som ett tangentbord i formfaktorn 65 %, exempelvis Varmilio VA69. Med 5075B Plus får man dock fördelen att ha en hel rad med funktionstangenter ovanför sifferraden, något man annars ofta saknar när man också använder sitt gamingtangentbord för annat än gaming. Oavsett uppkopplingsmetod märker vi inte av någon riktig fördröjning heller, även om vi tycker det är bäst att undvika bluetooth-uppkopplingen vid gaming då den brukar ge mest input lagg.

Akko 5075B Plus RGB
Foto: senses.se

Knapp-layouten känns inte kompakt eller konstig på något sätt som små tangentbord ibland gör. Efter en kort invänjning får vi till och med en märkbart (15-25 %) högre skrivhastighet och gör dessutom färre misstag jämfört med det tangentbord vi normalt använder. Akko 5075B Plus är helt enkelt en fröjd att skriva med och det är ett mycket bra betyg för ett gamingtangentbord!

Kvalitet

Hittills har det mesta varit positivt med 5075B Plus, men när vi kommer till kvalitetskänslan har solen dock några fläckar som vi måste belysa (!). Överlag är detta ett bra konstruerat tangentbord med en behaglig vikt och finish, särskilt sett till det modesta priset. Den första punkten som drar ner intrycket lite är att det lilla rotationshjulet är skevt, ett problem man även kan se i videos när andra recenserar 5075B Plus och det verkar därmed vara ett utbrett problem. Hjulet funngerar, men skevheten osar inte direkt kvalitet. Den andra bristen uppdagade sig först vid gaming där själva tangentbordet sviktar när man applicerar lite mer tryck. Även detta påverkar det inte funktionen, i alla fall inte på kort sikt. Vet du med dig att du är någon som gärna tar i när du spelar så kanske du dock ska se dig om efter ett annat tangentbord.

Akko 5075B Plus rotationshjul
Foto: senses.se

Slutsats

Vi närmade oss recensionen av 5075B Plus med inställningen att detta var ännu ett tangentbord av många som försöker ta en andel av den storam lukrativa gamingmarknaden. Där hade vi fel. Detta var ett kompetent gamingtangentbord, som dessutom briljerar när det kommer till att producera text. Så pass att minst en skribent på redaktionen nu överväger att köpa ett eget exemplar för att i fortsättningen skriva alla recensioner med det. Ska man få med all funktionalitet som Akko 5075B Plus bjuder på från en annan tillverkare får man vara beredd att betala minst en tusenlapp till.

Så är du ute efter ett tangentbord som du både kan spela med, som känns fantastiskt att skriva på och du kan leva med de små kvalitetsbristerna är detta ett mycket prisvärt alternativ som vi varmt kan rekommendera!

Akko skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.