Hem Spel3DS/2DS Recension: Ultimate NES Remix

Recension: Ultimate NES Remix

av senses.se

Nintendo ger oss en remix av sina 8-bitarsklassiker på 3DS. Håller det för ett (nästan) fullprisspel?

Det var något alldeles visst med NES-tiden och 8-bitarseran. Sure, vi som var med kanske känner oss extra tårögda och nostalgiska, men det finns ändå en anledning till varför folk födda på 2000-talet spelar Super Mario Bros i flash-version i sina webbläsare, eller varför Flappy Bird – i all sin grafiska enkelhet och brutala svårighetsnivå, är ett av de populäraste mobilspelen någonsin. Ett bra spel är ett bra spel och grafik och ljud är egentligen inte alls särskilt avgörande för den upplevelsen. Istället är perfekta kontroller och en enkel premiss precis det som behövs. Ett spel man kan träna sig i och faktiskt bemästra genom skicklighet och övning, som i sin tur ger färdighet.

Precis som gamla låtar kan finna en ny, yngre publik generationer senare genom samplingar och remixar (alla kan nynna Puff Daddys ”Come with me” från Godzilla, men hur många vet vad originalet heter?). Precis så verkar Nintendo ha tänk när man ger ut Ultimate NES Remix. Konceptet är att man tagit 16 av sina bästa NES-klassiker – Excitebike, Metroid, Donkey Kong, Mario Bros mfl och lagt upp dem i omgångsbaserade utmaningar, där svårighetgraden vrids upp steg för steg. Du kanske ska hoppa över dubbla tunnor i Donkey Kong ett visst antal gånger, eller klara av att landa perfekt med båda hjulen på motorcykeln i Excitebike. Hela konceptet bygger på snabba, men oförlåtande svåra spelomgångar, som du ska klara perfekt för att komma vidare.

super mario bros nes remix

Såna här typer av upplägg är perfekt för bärbara spelupplevelser. Nintendo kör ju ingen mobil plattform idag (förutom sin egna 3DS/2DS), men detta hade vart gjutet på exempelvis mobil eller pekplatta (om man får till kontrollerna så att de matchar precisionen i handkontroller). Grafiken är det den var på 80-talet; 8-bitarskonst och det är inget man säljer maskiner på, men det har en oemotståndlig charm i våra ögon (särskilt som NES ju är vår barndom). Likaså är det burkiga ljudet och de enkla samplingarna som bomull för våra hörselgångar och vi minns med glädje hur Super Mario Bros enormt smittsamma melodislinga plingade på i timtal då det begav sig (till mammas stora lycka). Detta är en kulturgärning helt enkelt, men givetvis inte med grafik och ljud som på något sätt kan mäta sig med dagens spel (vilket inte heller är meningen).

Vår enda reservation till denna mysiga, om än begränsade lilla spelpärla, är priset. Ultimate NES Remix kostar nästan som ett fullprisspel på 3DS och det är lite för mycket. Sure, ska du samla alla originalspel så kostar det dig mer, men om du redan är ett fan så är risken att du äger 8-bits cartridgerna och de som inte är nostalgiska kan se prislappen på runt 400 kr (även via eShop) som avskräckande för en nostalgitripp, som borde kosta max hälften av vad den gör nu. Wii U-versionerna (som finns i två delar) är dessutom lite maffigare för ungefär samma pris, men de är ju – av naturliga skäl – inte bärbara.

nes-remix-excitebike

Ultimate NES Remix är ett, som helhet, kul litet spel som fick oss att drömma oss tillbaka till en tid då spel var mycket enklare i sin premiss, men så mycket svårare i sitt bemästrande. Det fins en enorm ”bara-en-gång-till”-känsla i dessa 30 sekundersutmaningar och om du känner som vi, att utseende och ljud inte är allt, så gör du inte alls fel i att kika närmare på detta till din 3DS.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.