xbox one

UPPDATERING: Microsofts presskonferens kring nästa Xbox – som alltså kommer heta Xbox One (tredje generationens Xbox heter One…) är över och det kändes kanske som en lätt uppvärmning inför E3 då vi förhoppningsvis får se lite spel “in-action”.

Som helhet var det en sisdär upphetsande konferens. I vanlig ordning visades väldigt lite game play och en massa förrendrerade sekvenser (tom Call of Duty: Ghosts som var stora dragplåstret som skulle visa game play på slutet visade ju cut-scenes från spelet, som inte säger mycket alls egentligen). Coolast funktion var röststyrningen och den snabba växlingen mellan kanaler och lägen. ADHD-generationen kommer ha julafton med flera skärmar uppe samtidigt, Googla (eller i detta fall, Bing:a) medan man ser film t ex. Trots inslag med Hollywood-jättar som Spielberg och JJ Abrams så berättades inte mycket om vad de specifikt kommer bidra med till konsolen. En format-exklusiv Halo-serie (spelfilm) kommer och EA har tydligen något special-samarbete med sina sportspel och Xbox, men inte mycket konrekt sades eller visades upp. Öht känns mycket kring sporten USA-centrerat och det lär inte vara något stort säljargument i Europa och Japan.

Klart att konstatera är dock att Xbox One har potential att strömlinjeforma underhållningsrum-upplevelsen och funktionerna för tv, tablåer och favoriter är hittills mest intressant. Väldigt få spännande, unika spel och nya IP:n visades upp och vi hoppas att E3 kan råda bot på detta, då Xbox One ändå är i första hand ska vara en spelmaskin (tycker vi).

Här är huvudpunkterna (för dig som vill se den drygt timslånga konferensen så kan du göra det on-demand på xbox.com). Visar sig att alla våra förhandstips gick in utom ett. ;)

* Nästa Xbox kommer (med stor sannolikhet) att heta Infinity. Andra namn som florerat är Xbox 720 och Xbox Fusion. Enda smolket i bägaren för MS är att ett kinesiskt filmföretag verkar äga domänen xboxinfinity, men folk har ju övertalats att släppa domäner förut. Nästa Xbox heter alltså Xbox One och fokuserar på att vara din “enda” hemunderhållningsmaskin.

* Den kommer att utrustas med Blu-ray Disc-spelare. Japp, vi sa det först. Och en 500 GB hårddisk där alla spel måste installeras (även de från skiva). Möjlighet att koppla in externa USB 3.0-diskar.

* Den kommer satsa mycket på “underhållnings/mediabox”-konceptet, en funktion som blir viktig är att Xbox Infinity ska kunna skapa skräddarsydda TV-tablåer åt dig, där även tjänster som Netflix bakas in. Därför kommer Xbox 3 att ha HDMI IN och UT (som är standard). Ännu ett scoop av din favvosajt senses.se :) Stora nyheten blir röststyrning (och igenkänning) och att bläddra med gester (som Samsung redan har) samt snabbt byte mellan kanaler, spel osv. Dock kommer ingen DVR-funktionalitet som standard, vilket är en besvikelse med tanke på TV-fokuset.

* Den kommer inte – trots Twitter-stormen, att kräva ständig internetuppkoppling. ?? UPPDATERING: Detta är fortfarande inte HELT 100% klart. Microsoft intygar att man inte ständigt behöver uppkoppling, men att uppkoppling ändå kommer att krävas för att verifiera originalspel (en slags DRM alltså), en gång per dygn. Detta är dåliga nyheter för de som tänkt ta Xbox till sommarstugan (om du inte råkar ha uppkoppling där) eller ex utomlands. Det är också oklart om andrahandsmarknaden för spel – det kommer att gå att sälja och byta in begagnade spel, men det kommer krävas visst meck då licenserna blir hårdare iom DRM-verifiering knutet till din skiva och ditt konto (slut med att ta med spelet till polaren alltså, såvida du inte loggar in hos honom/henne)..

* Då Microsoft plöjt ned alldeles för mycket pengar (8,5 miljarder dollar) i problemtyngda Skype, så lär någon slags integrering mellan Skype och Xbox Infinity vara att vänta.
Right on igen. Microsoft hävdar att Xbox One blir enda stället du kan ha HD-samtal på din TV samt gruppsamtal. Detta demonstrerades inte dock, utan endast ett enklare samtal (med lagg) i egenskap av PIP (picture-in-picture)

* Xbox 3:e generationen kommer att ha mycket liknande spec:ar som PS4, PC-aktig x86-arkitektur (bye bye bakåtkompatibilitet) men troligtvis ett lite svagare grafikkort och 8 GB minne, dock med separat grafikminne. Yes box, vi har även fått bekräftat av källor på Microsoft att Xbox One INTE blir bakåtkompatibel med Xbox / Xbox 360.

* Rörelsekameran Kinect kommer i uppgraderad version (2.0) och byggs in från början. Korrekt. Kinect-kameran 2.0 medföljer.

* Release sägs vara november 2013 och riktpris pekar på 499$ (ca 4995:- i Sverige då, enligt rådande modell). Samtidigt släpps en budgetversion av trotjänaren Xbox 360 – “Stingray” – för endast 99$ för de som vill ha en backup-konsol för gamla spelen / uppleva 360:ns stora bibliotek klassiker. Inget kommenterat om detta, bara att Xbox One kommer ut “i år”.