Hem Teknik / Prylar Guide: Så får du snabbare internet – gratis!
snabbt internet

Guide: Så får du snabbare internet – gratis!

av senses.se

Många tror att den avgörande faktorn för hur snabbt du upplever en internet-uppkoppling, är själva överföringshastigheten (oftast mellan 20-100 Mbit idag) på abonnemanget. Men den hastigheten märks mest av när du överför stora filer eller stora mängder data (såsom ex streaming av film). Istället är den största flaskhalsen idag när du ska byta sajt på nätet – ex gå från Facebook till din favoritsajt, senses.se. :) Den tiden – som kan röra sig om en halv till ett par sekunder, avgörs i huvudsak av dina DNS-servrar.

snabbt internet

DNS – Domain Name System, är ett smart system för hur det moderna Internet är uppbyggt. Det är en slags telefonkatalog, som gör att vi bara behöver komma ihåg enkla namn, såsom senses.se istället för att komma ihåg sajters ”riktiga” adresser (IP-adresser) som oftast ser ut som något i stil med 192.2.23.23 t ex. När du går från en sajt till en annan så slår din uppkoppling upp ”numret” till den nya sajten via sina DNS-servrar. Givetvis så avgörs snabbheten på detta av servrarnas belastning och då indirekt, kapacitet.

Någon som har kapacitet så det räcker till och blir över är ju Google. Trots bråk om integritet på sistone, så har den amerikanska jätten gett oss en mängd suveräna gratisverktyg på nätet (kalender e-mail, Google Documents etc). De tillhandahåller också sina egna DNS-servrar som du är fri att använda och hos oss gjorde det ca 10-20% skillnad i responstid mot att använda ComHem:s egna.

Så här gör du:

Om du basar över ett trådlöst nätverk så gå in i routern och leta upp DNS (oftast under Inställningar). Skriv ned de siffror som står där och spara, om du skulle vilja gå tillbaka av någon anledning (och om du inte får dem automatiskt av din ISP). Där väljer du sen alternativen för Primary DNS och skriver 8.8.8.8 och Secondary DNS, där du skriver in 8.8.4.4. Spara och starta om router och enheter (datorer, telefoner etc) som kopplar upp sig mot den och se om du får samma upplevelse som vi.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.