Hem Spel Dagens minst chockerande: Microsoft gör helomvändning kring Xbox One och dess policies

Dagens minst chockerande: Microsoft gör helomvändning kring Xbox One och dess policies

av senses.se

I det minst oväntade draget sen upptäckten att dag följer natt, så har Microsoft just gjort en 180-graders pudel och dragit tillbaka alla korkade policies kring Xbox One, som man utannonserade för drygt en vecka sen på E3. Efter massiv läsarstorm, bransch-kritik, hån på sociala medier (inte minst av Sony som gjorde en YouTube-film om begagnade spel som fick 3 miljoner visningar på ett dygn och nu är uppe i snart 13 miljoner sådana)

och mer eller mindre flummiga, på gränsen till arrogant provocerande uttalanden från Microsoft (”Internet är del av vår värld, deal with it” och ”Vi har en lösning för folk utan internet också – den heter Xbox 360…hö hö hö”) så kryper samme man, Xbox-bossen Don Mattrick, till korset och meddelar att:

Xbox One kommer:

* Inte längre kräva Internetanslutning och kontroll var 24:e timme

* ha samma system för spelskivor som Xbox 360, dvs du äger spelet som du köpt, att ge bort, sälja vidare, ta med till kompisar etc (står också under ”självklarheter för varor du betalar för”)

* inte ha någon autentisering (DRM)

* alla nedladdningsbara spel funkar utmärkt offline också (som de ska)

* få bonus-förbättring: Xbox One får regionsfria-spel, bättre än Xbox 360 idag alltså, men samma som Playstation haft länge (och kommer fortsätta ha på PS4). Fritt fram att importera, eller köpa med sig på semestern, alltså.

Vi är givetvis glada att fokuset nu kan hamna på SPELEN och hur mycket vi ser fram emot att spela dem, på både Xbox One och PS4, men kan ändå inte låta bli att bli häpna och irriterade över hur illa Microsoft skött saker och ting på senare tid (Skype, Windows 8 och nu Xbox One-avslöjandet). Förutom nämnda policies som satte världen i brand, så hade man också tekniska pinsamheter under E3, där maskiner kraschade och det bl a avslöjades att ”Xbox One-demon” som skulle köras på Xbox One-utvecklarmaskiner, egentligen kördes på uppskrämda HP PC-datorer – med nVidia-kort (vilket är anmärkningsvärt då både MS och Sony valt AMD till sina kommande konsoler).

Var alltihop bara en PR-bluff från början? Skapa en hatad fiende som sen kan resa sig, som fågel fenix, ur askorna? Vem vet. Frågan är dock om det lyckats. Sony har fått oändligt mycket goodwill tacke vare detta och även Nintendo har passat på att plocka poäng kring begagnade-spel debaklet (”ägande av spel ska vara som ägande av en leksak”, sa Miyamoto). Idag kan Microsoft njuta hyllningar i social media, men frågan är om det nu inte också kommer att krävas en prissänkning för att helt konkurrera med PS4:an och all den medvind den fått. Ja, Kinect-kameran krävs och kostar extra, men den smällen kanske man får ta om man vill sälja en maskin som på många fronter är identisk med en mycket billigare sådan?

Någon (eller några) in charge på Microsoft borde iaf få en hurring (och kanske ett ”rekommendationsbrev till ett annat jobb”, i amerikansk anda) och vi ser nu fram emot att lägga denna historia bakom oss och som sagt, se fram emot alla unika spel på båda format. Konkurrens är ALLTID av godo.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.