Idag är den 13 mars och det firas internationellt som ”The good samaritan day” (fritt översatt: den gode samariten-dagen). Och den kan bjuda på oväntade överraskningar för dom som är villiga att hjälpa en annan i nöd – till exempel en man vid vägkanten med kokande motor… Kolla in videon ovan så får du se vad vi menar!

den gode samariern (samariten)

En av flera kända målningarna av Den gode samariten (från Lukasevangeliet)

Ordet samarit är inte väldigt vanligt nuförtiden, förr fanns något som hette ”hemsamarit” men det har i dagligt tal ersatts med det mer moderna ordet ”hemtjänst”. Samarit (eller samarier) syftar på ett folkslag som omnämns i bibeln, i historien om den gode (egentligen ”barmhärtige”) samariten. Det är en historia (parabel) som Jesus berättar i Nya Testamentet, där en man som överfallits av rövare på väg till Jerusalem lämnas utan hjälp från många som bara går förbi, förutom en barmhärtig samarier. Denne tar med den skadade mannen till ett värdshus, där han ges mat och ett husrum. Samariern grunden för det bevingade uttrycket ”älska din nästa såsom dig själv” – där din nästa kan vara vem som helst, inte nödvändigtvis någon som är precis som du.

The Boondock saints

Ur filmen The Boondock Saints

”Varför uppmärksammas just den 13e mars?”, undrar kanske den vetgirige och vän av ordning. Det har att göra med ett ledsamt öde som drabbade Kitty Genovese. Det goda som kom ur den historien är att debatten om ”åskådareffekten” och civilkurage tog fart på riktigt.  Om du känner igen kvinnans namn och historien så kan det bero på att du är filmälskare och tänker på introduktionen till den fantastiska filmen The Boondock Saints.

Något vi tror enar de flesta är att hamburgare är väldigt gott. Kanske ska du göra en god gärning på denna dag och köpa en hamburgare till någon som har det mindre bra ställt?

whopper

Videon ovan är en annons från Burger King, men texten är vår egen.