SPONSRAT INNEHÅLL I SAMARBETE MED FRIIA.SE

Nu står julen snart för dörren. För många innebär det mysiga dagar med efterlängtad familj och vänner. Men december månad kan som bekant också bära på mycket stress och höga krav.

Guldkant på tillvaron
Julskinka, inlagd sill, köttbullar, Janssons frestelse, julmust och gravad lax… Många svenskar förhåller sig väldigt klassiskt till julmaten och lägger gärna pengar på både kvalitet och ett brett urval. Vi låter oss också inspireras av nya trender, gamla julklassiker som får en twist eller nya gröna alternativ på julbordet. 

Om man sedan generationer har haft en tradition med ett stort julbord har man kanske svårt att begränsa sig när det ju bara är julafton en gång per år. Det ska vara guldkant på tillvaron när det är jul, resonerar många. 

Jultraditioner kostar 
En vanlig svensk familj lägger i snitt 3 500 kr på julklappar och 2 200 kr på övriga utgifter såsom julmat, julgran och pynt som hör julen till. Det betyder att man inför jul lägger ut totalt 5 700 kr mer än man normalt sett gör. Det är långt från alla som har den summan över när månaden är slut. 

Skilsmässa, arbetslöshet, bostadsbyte och tillökning i familjen är förändringar som påverkar ekonomin och möjligheterna att fira en jul precis som man alltid har gjort. Har man vant sig vid julklappar i stora drivor varje julafton i alla år, kan det kännas svårt och kravfyllt om man plötsligt inser att man inte längre har råd till samma utsvävningar. 

December dyrast på året
Julen är en kostsam månad på många plan. Trots att familjer försöker leva billigt och spara är många rädda för att inte lyckas leva upp till omgivningens förväntningar inför julafton.  För att slippa ligga sömnlös över barnens ouppfyllda önskningar, finns det snabba alternativet: låna pengar direkt. Återbetalning kan ske när lönen kommer, eller löpande under den låneperiod som avtalas med Friia. För vem vill inte ha glada barn på julafton?

Det är enkelt och smidigt att ansöka om lån. Även om du skulle sitta där på självaste julafton och inse att det fattas pengar till en speciell gåva, så är det inte för sent. Friia har direkt utbetalning till alla banker dygnet runt.

Så räcker pengarna hela december
Det kan vara svårt att förutse alla små utgifter som månaden för med sig. Men det finns många tips för att ha pengar kvar hela december:

  • Lägg en budget och börja tidigt att fundera över vilka julklappar som ska inhandlas. 
  • Handla begagnat eller skapa egna julklappar – snällt mot både plånbok och miljö. 
  • Skriv inköpslista inför Black Week i november – det blir garanterat årets dyraste och mest prisvärda vecka.

Friia kan hjälpa dig ekonomiskt med att komma i mål med dina julklappsinköp.