Hem Ekonomi Topp 10 Big Business-filmer
New York Wall Street broadway

Topp 10 Big Business-filmer

av senses.se

Moneyball (2011)

Filmen om Billy Beane, general manager för Oakland Athletics, ett basebollag i trubbel, och deras säsong 2002. Här tar han till okonventionella metoder för att lyfta laget från den avgrund de har hamnat i, och han gör det genom att försöka identifiera undervärderade basebolltalanger på marknaden och få dem till ett billigt pris. Efter att ha anställd en assisterande general manager, som spelas av Jonah Hill till underhållande perfektion, blir de grovt ifrågasatta för sin approach. Men som ofta är fallet i filmer som denna visar det sig att deras metoder kanske inte är så dumma. 

Nightcrawler (2014)

Reportern som alltid lyckas vara först på plats när de spännande händelserna äger rum är den som får bäst bilder och får ut sin story före alla andra. Huvudrollens besatthet av att uppnå detta är verkligen skrämmande, och han gör vad som helst för att lyckas fånga de stora scoopen. Det visar även hur man kan ta saker för långt ibland, för att driva en lyckosam verksamhet. Och även hur man kan slukas så mycket av sitt jobb att man tappar kontakt med omvärlden. 

The Pursuit of Happyness (2006)

Baserat på en sann historia om Chris Gardner, en hemlös försäljare, som spelas av Will Smith. Här får tittaren följa den klassiska storyn om hur Gardner tillsammans med sin son och med minst sagt dåliga förutsättningar kämpar för att ta sig ur träsket. En fin berättelse om jakten på att åstadkomma stora saker, även när det haglar motgångar. Trots att många kanske hade gett upp fortsätter han att försöka, och det kan minst sagt vara inspirerande att se hur han tar sig igenom alla avvisanden. Will Smith bjuder här på skådespel när det är som allra mänskligast.

Joy (2015)

Joy Mangano, ordförande i Indigenous Designs, och uppfinnaren av Miracle Mop spelas här av Jennifer Lawrence som nominerades för en Oscar för rollen. Filmen visar hur Mangano som ensamstående mor till tre barn lyckas bygga ett helt imperium. Historien är löst baserad på den självgjorda miljonärens liv.

The Aviator (2004)

Denna film är en dramatisering av de första 20 åren av Howard Hughes liv som industrimagnat, under vilka han blev en framgångsrik filmregissör och flygare. En av Leos första riktigt tunga roller, där han med trovärdighet återskapar Hughes personlighet och tittaren får en inblick i den omvälvande verklighet som Hughes levde i. Precis som många andra filmer om entreprenörer som byggde imperium får man här se att det kommer till ett pris. Regisserad av Martin Scorsese.

Uncut Gems (2019)

En väldigt speciell film om en juvelerare i New York vars vardag bäst beskrivs som stormig. Filmen har ett väldigt högt tempo och är regisserad på ett sätt som inte resonerar med alla. Ett perfekt skräckexempel på en businessfilm, och ett perfekt exempel på ett konstverk av det högsta slaget. Adam Sandlers autentiska och nästan hjärtskärande insats som den fiktiva Howard Ratner har beskrivits som en av de bättre i hans karriär.

The Big Short (2015)

Filmen som beskriver hur finanskrisen 2007-2008 blev till, och den stora kreditbubblan. Filmen följer versioner av faktiska personer som var relevanta och visar olika perspektiv på rollerna som spelades. Det finns en nonchalans och okunskap som visas hos många aktörer, och som ligger till grund för hela händelseförloppet. Att ha koll på hur lån fungerar kan vara nyttigt för någon som till exempel är ny i finansvärlden, eller för någon som ansöker om ett snabblån.

Hustlers (2019)

Baserat på artikeln The Hustlers at Scores i New York Times. Här får tittaren följa en grupp strippor som tar till tvivelaktiga metoder för att stjäla från rika kunder, som VD:ar och aktiehandlare. Här hamnar mycket fokus på makt, pengar och Jennifer Lopez fantastiska skådespelarinsats.

The Social Network (2010)

Den andra filmen på listan som är skriven av Aaron Sorkin (han skrev även Moneyball) är regissören David Finchers drama om hur Facebook grundades av Mark Zuckerberg. Huvudrollen har en nästan mystisk aura och man går igenom hela processen, hur idén kom till och hur den utvecklades. Zuckerberg själv har berättat att filmen är något överdramatiserande, och att det enda som återgavs korrekt var kläderna.

The Help (2011)

Kanske en stretch att beskriva denna som en film om business, då den handlar om afroamerikanska hembiträden i vita hushåll i USA 1963. Här kan vi snacka om att få utstå mycket motgångar på jobbet och att ha dåliga förutsättningar att lyckas. Den starka viljan och storheten som hembiträdena visar prov på är en enorm styrkeboost. Filmen är baserad på en bok av Kathrynn Stockett.

Moneyball
Nightcrawler
The Pursuit of Happyness
The Big Short
Joy
The Aviator
Uncut Gems
Hustlers
The Social Network
The Help

Recensioner av bioaktuella filmer kan ni hitta här.

Missa inte detta

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.