Guys and Dolls hör till en av världens mest spelade musikaler. Med sin rafflande handling och spännande karaktärer är det inte svårt att förstå varför. Även om musikalen varit en publikmagnet både på Broadway och West End så är det nog ändå filmversionen från 1955 som har haft flest tittare genom åren. Då hade historien haft premiär som musikal fem år tidigare. Du behöver inte ta dig till London eller New York för att kunna se denna pärla utan den finns tillgänglig på dvd och blu-ray.

Högt spel på Broadway

Handlingen är löst baserad på två noveller, The Idyll of Sarah Brown och Blood Pressure, av Damon Runyon. Historien har också gått under namnen Änglar på Broadway och Pysar och Sländor. I grova drag kan man säga att handlingen kretsar kring tre huvudkaraktärer. Storspelaren Nathan Detroit måste försöka få ihop 1000 dollar för att kunna hyra ett garage till sin stora spelkväll med tärning. Spelare som han är slår han vad med Sky Masterson om att denne ska lyckas få med en tjej på date. En tjej som Nathan ska välja ut. Han väljer då ut frälsningssoldaten Sarah. Sky som är känd för att aldrig tacka nej till ett vad antar utmaningen. Han slår sen i sin tur även vad med Sarah om att han ska lyckas värva ett dussin syndare till hennes församling om hon går ut med honom. Samtidigt är Nathans fästmö Adelaide på honom med krav på att de ska gifta sig. Det mesta av handlingen utspelar sig på och runt Broadway i New York. Karaktären Sky Masterson i den här musikalen är faktiskt baserad på en riktig person. Det var en man vid namn Alvin Clarence Thomson som kallades Den osänkbara Titanic Thomson, på grund av hans förmåga att lyckas vinna även den mest utmanande vadslagningen. Hans metoder var inte alltid helt renhåriga, som när han slog vad om att kunna kasta en valnöt över ett hus. Det han kastade var då egentligen ett valnötsskal med en tyngd i, vilket var fusk.

Kända namn i rollistan

Denna rafflande historia vann en Tony när den sattes upp på Broadway för första gången. I filmversionen fem år senare kunde vi se Marlon Brando som Sky Masterson och Jean Simmons som Syster Sarah Brown. I rollen som Nathan Detroit syntes ingen mindre än Frank Sinatra som också fick ett par stora hits med sånger från filmen. Att Frank Sinatra gjorde sina egna sångnummer är kanske inte så uppseendeväckande men det är desto mer förvånande att Brando och Simmons gjorde alla sina egna sångnummer helt utan dubbning från sångare. Vivian Blaine spelade den giftaslystna Adelaide. Som en riktig Hollywoodsaga hade filmen sitt eget drama att ta sig igenom innan den blev färdig. Från början var det tänkt att filmens musikal-kung nummer ett, Gene Kelly skulle ha rollen som Sky Masterson men på grund av att han var knuten till filmbolaget MGM så kunde han inte filma för Goldwyn.

Detta var en tid då skådespelarna i Hollywood ofta var knutna till en studio och inte kunde spela in film för någon annan. Goldwyn ville dessutom gärna sätta sin största stjärna Brando i sin nya storsatsning. Mellan Brando och Sinatra var stämningen något frostig under inspelningen eftersom Sinatra gärna hade sett sig själv i rollen som Masterson istället för rollen som Nathan Detroit. I rollen som Adelaide hade Goldwyn först kunnat tänka sig Betty Gable. När hon inte var tillgänglig bestämde de sig för att ta Vivian Blaine som gjort rollen i musikaluppsättningen på Broadway. Det ryktas också om att en viss Marilyn Monroe ville ha rollen men inte blev bönhörd. Det senaste året har det ryktats om att det är en ny filmversion av Guys and Dolls på väg och det återstår att se om den kan nå samma framgång som originalet.

frank sinatra

Guys and Dolls på svenska

Denna populära musikal har även satts upp på svenska flera gånger. Första gången var 1953 på Oscarsteatern med Nils Bäckström, Åke Grönberg, Ulla Sallert och Inga Brink i huvudrollerna. Den gick då under namnet Änglar på Broadway. Musikalen återkom till Oscars i en ny version 1997, då med bland annat Björn Skifs och Johan Ulveson. Maria Lundqvist fick mycket beröm för sin roll som Adelaide. Den har även satts upp ute på teatrar runt om i landet, bland annat Malmö, Norrköping och Göteborgsoperan.