Den årliga Kristallen-galan har ännu en gång gått av stapeln och delat ut priser till tv-produktioner och tv-personligheter under det gångna året.

När det var dags att dela ut priser för bästa dramaserier och bästa skådespelare i dramaserier och tv-produktioner så var det, som vanligt kanske, SVT som hade överlägset störst representation bland de nominerade. Bland tv-serierna var det faktiskt nästan endast SVT – serier som hade chans på Kristallen-priset, eftersom de fem nominerade var thrillerserien Jordskott, den samhällsaktuella dramaserien Blå Ögon, musiknostalgiska kompisskildringen och uppväxthistorien Viva Hate,  TV4:s komiska action Torpederna med Torkel Pettersson, och så ungdomsserien Portkod 1525 som visats först på SVT Play.

I slutändan drog Viva Hate det längsta strået och snuvade Jordskott på segern.

Även i kategorin bästa kvinnliga skådespelare fick Jordskotts Moa Gammel se sig snuvad på vinsten vid mållinjen. Istället var det Lena Endre från just Viva Hate som kammade hem priset för rollen i den nostalgiska serien som skildrar livet och musikscenen i Göteborg under tidigt 90-tal.  Peter Andersson tog hem priset för bästa manliga skådespelare, även han för medverkan i Viva Hate, som alltså tog hem alla de prestigefyllda priserna i dramakategorierna.

Värt att notera är även att kategorierna årets manliga respektive kvinnliga skådespelare i en dramaproduktion är spretig, även med Kristallen-mått mätt. Seriösa skådespelare i allvarsamma roller konkurrerade med komiker i program som Partaj om samma pris. Kanske vore det på sin plats att priserna för bästa dramaserier blev en del av filmgalan Guldbaggen istället i framtiden?

Det var överlag en bra kväll även i övrigt för Sveriges Television, som lämnade galan som vinnare i åtta av sjutton kategorier, däribland det prestigefyllda folkligt framröstade priset för årets bästa program, som gick till Morran och Tobias. Däremot fick SVT:s andre Pops som prenumererat på Kristallen-priser för bästa sportprofil se sig besegrad av Eurosports Roberto Vacchi i år. Årets tv-personlighet blev TV3:s Mia Parnevik, känd från TV3:s realityserie Parneviks.

Men allt detta hamnade ändå lite i skymundan av kvällens stora snackis. När Måns Zelmerlöw skulle presentera vinnaren för bästa nöjesprogram hade han fått felaktig information. På Måns lapp stod det Let´s Dance, medan tv-grafiken visade att de två program som fått flest röster var På Spåret och Idol. Något som ledde till dråpliga scener där Let´s Dance-gänget först gick upp och tackade för priset, och där David Hellenius lyckades skämta riktigt roligt om den rätt bisarra situationen, innan programledarna fick gå in och styra upp det hela och rätta fadäsen.

– Det är givetvis inte Let´s Dance som har vunnit, utan Idol! Upp på scen, sa Josephine Bornebusch. Och så vandrade Idol-gänget upp på scenen, en aning tagna och förvirrade.

Kristallen 2015

Idol vann till slut, och Pär Lärnström undrade först om det hela var ett skämt eller om de verkligen hade vunnit, och frågade Josephine Bornebusch en extra gång om de verkligen var vinnarna (kanske med viss övertydlighet för att delvis gotta sig lite åt TV3:s tabbe). Men han och de andra från Idol-gänget såg ut att ha ganska roligt åt att snuva TV4-kollegorna på priset, men kanske framför allt njuta av att ge TV3 (som producerade och sände galan) en liten känga.

– Grattis till Let´s Dance för andraplatsen för jag tror att det är där ni hamnade ungefär, tack så mycket, utbrast Pär Lärnström från scenen. Och avslutade med att säga:

– Ha en trevlig kväll, gott folk. Får se hur resten av galan blir.

David Hellenius fick senare under programmet som lite plåster på såren pris för årets manliga programledare. Vad är det man brukar säga? Det är missarna man minns?