Världen ändrar sig och det gör vi också, även om det ibland sker lite motvilligt!

DENNA ARTIKEL PRESENTERAS I SAMARBETE MED FINANSO.SE

Idag väljer allt fler vanliga “svensson” att ta makten över sina pengar i egna händer och sköta sina egna investeringar aktivt än tidigare. 

Det sker både för att vi kan, information om alla möjligheter finns plötsligt tillgängliga för oss, men också för att vi i ökad grad tvingas till det, i och med att bankkontoren stänger så kan vi inte längre “bara” boka in ett möte med vår bankman och få goda råd.

Jag minns fortfarande hur skönt det var att ha ett lokalt bankkontor, en sparbank, där jag vid ett tillfälle identifierade mig som tonåring med hjälp av mitt leende “ja, det kan jag ju se vems dotter du är” när jag glömt ta med legitimation vid ett mindre uttag, men idag sker allt med bank-id och via datorn. De personliga kontakternas tid, ansikte mot ansikte är över.

Men det är inte bara dåligt. Idag kan vi själva välja tid och plats för att få den bästa möjliga investeringen för oss. Inget stoppar dig från att ta den tid du behöver, eller för att sitta i hemmakläderna framför datorn och välja till och från bland alla investeringsformer som ligger därute och väntar på oss.  

Det betyder dock inte att det blivit lättare. Speciellt när det finns så mycket information ute på nätet.

pengar pension

Hur sparar du dina pengar? 

Det är mycket att spara till när man blir senior. Det kan vara att ha pengar nog för att ha en behaglig pension. Kanske har du planer på resor du vill göra, eller en hobby som du äntligen ska ha tid till. Kanske du vill vara säker på att dina barn och barnbarn får något när du inte finns här längre. Eller du vill kanske släppa loss den vilda sidan av dig och göra alla de där sakerna som du inte tillät dig tidigare: bestiga ett berg, hoppa bungy-jump eller färga håret knallgrönt.

Om du är av den traditionella personligheten så har du haft dels ett sparkonto, vilket inte ger särskilt hög avkastning, men som är en säker sparform, och så lagt en andra del av pengar i en investeringsform som ger högre tillväxt på pengarna, men som så är mindre säkert. Det kan handla om olika former av fonder, aktier eller kryptovaluta, exempelvis. 

Om du närmar dig pensionen och inte har tid att vänta på att dina fonder ska ge nog avkastning så är aktier en snabbare form av investering, där du hela tiden kan följa dina pengars växt på marknaden. Det är spännande att välja ut de rätta bolagen och få utdelning av din del i ett företag. 

Men här, liksom med all investering, är naturligtvis riskerna stora att du tappar alla de pengar du satt in om det sker stora världshändelser, eller marknadsintresset plötsligt ändras.  

Snabba avkastningar och stora risker

Om du vill vara ännu modigare så kan du ge dig in i världen av kryptovaluta och investera i exempelvis Bitcoin. Du kan läsa mer om hur du investerar i Bitcoin, fördelar och nackdelar om du fäljer den här länken: https://finanso.se/investera-i-bitcoin/

Bitcoin är i korthet både ett betalsystem men även namnet på den valuta som används i systemet.  Många ser det som en möjlighet att investera i Bitcoin för att spekulera om en värdeökning längre fram i tiden. 

Bitcoin har inte någon central utfärdare som t.ex. svenska Riksbanken som styr valutan. Bitcoin är en helt egen valutaenhet, helt separerad från den traditionella infrastrukturen, privatägd och administreras av användarna.

När/om världen inser nyttan med en riktig digital valuta så kommer användandet öka ännu mer och användningsområdena kommer bli fler. Det är vad som förutspås för Bitcoins framtid. Idag har värdet på Bitcoin ökad kraftigt sedan 2010 talet, då det uppstod, men det är en valuta som svänger mycket kraftigt i värde. Det betyder att du kan vinna stora pengar på en dag, eller tappa allt värde på samma tid.

Så vad väljer du för dina pengar? Säkert, snabbt eller mittemellan? Valet är ditt, på gott och ont.