Många har lite högre tankar om den svenska sommaren nu för tiden och fler väljer att stanna kvar i landet under semestern.

Om du gjort som många andra och sparat lite semester att ta ut för en utlandsresa i höst så kommer här några tips och råd om hur du ser till att den blir lyckad. Det gäller inte bara att packa väskan rätt och att ha med sig giltigt pass och strandlektyr, även om det är nog så viktiga förberedelser inför en utlandsvistelse. Vi ska istället ta upp förberedelser gällande pengar och försäkringar på resan, och hur du på bästa sätt undviker onödiga risker och kostnader genom att använda rätt kreditkort. Det är väldigt enkelt att med rätt kort skydda sig under resor men många förbiser ändå detaljer som kan vara avgörande vid problem och som kan spara mycket pengar åt hushållet. Vi ska gå igenom vad du bör tänka på när det kommer till betalmedel under resor och vill du ha mer information kring kreditkort så rekommenderar vi att du kikar in kreditkortproffsen.se.

kreditkort till resan

Försäkringar – välj rätt skydd och känn dig trygg

Du har i regel en reseförsäkring genom din hemförsäkring, så de flesta har ett grundläggande skydd oavsett om man tänker på det eller inte. Det borde man så klart ändå vara noga med att göra eftersom det annars kan uppstå mycket tråkiga problem när man reser utomlands. Detta kan man skydda sig mot genom att betala för kompletterande reseförsäkringar, till exempel hos resebyrån. Men det går också att få ett riktigt bra skydd genom att välja rätt kreditkort. Om du betalar hela, eller en del av resan, med ett kreditkort så ingår i regel reseförsäkringar och de kan vara mycket fördelaktiga. Du slipper alltså lägga till skydd som kostar extra så länge du har det bästa kortet för resor. Några av de saker som ska ingå i en bra reseförsäkringar är ersättning för förlorat bagage, försäkring mot flygförseningar, avbeställningskydd och olycksfallsförsäkring som gäller utomlands. Se till att undersöka vilka kompletteringar som ingår med ditt kreditkort och du har ett väldigt bra skydd för hela resan. 

Kostnader för att betala utomlands

Förutom att du kan slippa kostnader vid olycksfall eller förseningar och liknande så kan rätt kreditkort också spara dig pengar för alla omkostnader under resan. Förut var det vanligt att man inför en resa begav sig till valutaväxlingskontor och bytte svenska kronor mot kontanter i den valuta som gällde i landet man skulle till. Det är fortfarande en del av oss som stoppar på sig en massa utländska kontanter inför resorna, men det är ju idag så enkelt att använda kort istället. Uttagsautomater finns så gott som överallt och idag fungerar våra kredit- och betalkort även i butiker på många håll. Här ska man däremot vara försiktig och använda rätt kreditkort, ett kort som minimerar de extra kostnader som tillkommer när man använder sitt kort utomlands. Se till att använda ett kreditkort som ger dig billiga, eller gratis, uttag av kontanter på plats. Dessutom bör du hålla koll på valutapåslaget, en avgift som tillkommer när du växlar mellan valutor. Vissa kort kräver en valutaväxlingsavgift på flera procent varje gång du använder kortet, medan andra låter dig använda kortet helt gratis.