Hem SpelGambling Om du hade makten att ändra en persons liv, hur skulle du göra det?
hjälpa en annan människa

Om du hade makten att ändra en persons liv, hur skulle du göra det?

av senses.se

”Hjälp mig”. ”Gör om mig”. ”Ändra på mitt liv”. ”Vad ska jag hitta på härnäst?”. De kan alla låta som ämnen tagna direkt från Radiopsykologen i P1, men de är faktiskt vanligt förekommande Google-sökningar. Människor har i alla tider haft utmaningar – särskilt detta, extremt speciella år – och ibland kan vi söka svaret på slumpmässiga internetsidor med ”inspiration”. Men lek med tanken att du ville – och kunde – ändra en persons liv, hur skulle det i så fall kunna se ut och hur skulle du göra det rent konkret?

Ekonomi

En av de vanligast orsakerna till krisande liv är osäker eller ostadig ekonomi. Det finns viss forskning som visar på samband mellan psykisk ohälsa och fattigdom (att det finns en korrelation, inte kausalitet). Men givet att du kunde lösa någons ekonomiska problem – antingen genom att skänka pengar du har över (om det är rejält med pengar) eller vinna genom att spela på ett svenskt casino och dra hem någon storvinst så kvarstår frågan: hur mycket pengar löser ”alla” problem och hur länge? Självklart kan otaliga miljoner i en pott ge lugn för lång tid, men många leker med att om de hade en miljon så skulle livet vara så mycket enklare. Och det är sant – men en miljon är vad genomsnittlig familj löntagare bränner igenom levandes i en svensk storstad (utan att leva stramt). Det är pengar, men det är inte mycket pengar.

hjälpa en annan människa

Kärlek

Att hitta kärlek, vare sig det är den ”stora” kärleken eller bara en riktigt nära vänskapsrelation betyder oerhört mycket för de allra flesta. Vissa av oss är duktiga på att styra upp möten och blind dates mellan våra singelvänner, men att bara vara en vän som finns där, tar en öl (om det så är via Zoom nuförtiden) eller bara bjuder med någon du vet är lite ensam på häng eller bowling med gänget, kan betyda så mycket.

Hälsa

Att vara frisk är delvis en fråga om tur i livet och genlotteriet, men det är också något du aktivt kan påverka med goda vanor. Motionera regelbundet, ät rätt och drick lagom mycket alkohol och söta läskedrycker. Den fysiska hälsan och formen ligger ofta i fokus, men det är lika viktigt att ta hand om den psykiska. Meditera, öva aktiv avslappning, försök ha regelbundna sov- och väckningstider (det där med att ”sova ikapp på helgen” är sådär…). Sysselsätt dig också med en hobby, vare sig det är att bygga modeller i LEGO eller spela spel, alternativt plöja någon av otaliga serier på kanaler som vi har överflöd idag (Netflix, HBO, Disney+, SVT Play etc). Och att vara sällskap åt någon och göra saker tillsammans är en oerhört viktig del som de flesta kan göra.

Oavsett vad du kan göra och hur mycket så gör det du kan. ”Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon” är en känd och tänkvärd slogan i sammanhanget. I dessa tider kan ett samtal – eller ännu hellre – att dela ett glas gott över videolänk, betyda mycket. Du kan även arrangera filmkvällar och spel över nätet på ett enkelt sätt idag.

Missa inte detta

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.