En gång är ingen gång, men två gånger är två gånger för mycket sägs det ibland. Det gäller inte Malmö FF. Vi på redaktionen gläds åt Malmö FF:s framgångar nu när de för andra året i rad når Champions League!

Gårdagsmatchen i hemmareturen mot Celtic från Skottland blev en tämligen odramatisk match, särskilt efter Malmö FF:s andra mål i den andra halvleken. Malmö FF:s profil och anfallare Markus Rosenberg fick gå upp omarkerad på ett inlägg från en hörna i mitten av den första halvleken och nickade med god spänst in bollen i målvaktens bortre hörn. Celtic kom tillbaka på en hörna och gjorde 1-1 men det målet blev, som tur var för Malmö FF:s del, snabbt bortdömt efter ett raskt ingripande av en assisterande måldomare.

I andra halvlek tog Malmö FF över mer och mer och lyckades få in 2-0, även det på en hörna men den här gången efter ett snöpligt självmål av Celtics Dedryck Boyata. Efter 2 -0 till Malmö FF behövde Celtic göra två mål för att gå vidare, men de var aldrig ens riktigt nära och det blev inte ens så värst spännande, även om saker och ting snabbt kan förändras i fotboll. Celtics norske tränare Ronny Deila berättade efter matchen att han inte alls var nöjd med vilken nivå hans lag nådde upp till.

– Vi var inte ens nära den nivå vi kan spela på. Vi såg väldigt obekväma ut med bollen och ville inte ha bollen.

Ronny Deila fortsätter:

-Vi såg rädda och skrämda ut. Det var till besvikelse och vi agerade på det sättet som ett lag. Det var inte en spelare här eller där. Det var en laginsats som inte var på den nivå vi förväntar oss i sådana här matcher.

Malmö FF:s tränare Åge Hareide, även hann norrman, var förstås desto mer nöjd.

Nu är Malmö inte endast Sveriges första lag i Champions League på över ett årtionde, utan även laget som tog sig dit två år i rad, vilket känns väldigt stort med tanke på hur svag svensk klubblagsfotboll länge varit på UEFA-nivå. Trots att stora delar av fjolårets trupp har lämnat Malmö FF har de genom bra nyförvärv lyckats bygga upp en ny slagkraftig lagstomme med nya, intressanta spelare med mycket talang, bland annat norrmannen Jo Inge berget som innan Malmö FF spelade just för Celtic.

Inom kort får vi veta vilka lag som Malmö FF ställs emot i gruppspelet, där sex matcher spelas (alla möter alla hemma och borta) och de två bästa lagen avancerar till åttondelsfinal.