Ensam. Ensamhet. Ordet är stigmatiserat i vårt samhälle. Många säger – ovetandes, eller medvetet – fel. ”Jag gick själv på bio” eller ”jag ska vara själv ikväll”, men korrekt språkmässigt är ju ”jag gick ensam på bio” eller ”jag ska vara ensam ikväll” (för själv antyder ju att det inte var någon annan som gick på bio åt dig). Men det känns hårdare att säga ”jag åt lunch ensam” än ”jag åt lunch själv idag”. Ensamhet är ledsamt. Ensamhet är fruktat, av många. Och många befinner sig i, ofrivillig, ensamhet.

Därför gör Marko ”Markoolio” Lehtosalo ett väldigt intressant, socialt experiment i den populärvetenskapliga serien ”Experiment Ensam”. Han tar aktiviteter man oftast gör tillsammans – såsom att gå på stand-up comedy, vilket första avsnittet handlar om – och gör det ensam istället. Hur är det att sitta ensam vid ett bord på Norra Brunn och skratta åt en komiker. Går det? Får man ens skratta om man gör det ensam?

Värt att spana in när du har en liten stund över. Bakom projektet står producenterna som gjort SVT:s Historieätarna och Landet Brunsås.