Livspusslet. Heltidsarbete, barn och aktiviteter på vardagarna. Däremellan ska det hinnas med att tvätta kläder, städa och ta hand om hushållet. Och så inte minst laga mat till alla – nyttig, omväxlande och prisvärd, helst. Hur ska man hinna med? Har man råd att göra annat?

Matkasse är en tjänst som innebär att du inte bara får levererat mat till dörren, utan även färdiga recept och rätt antal ingredienser i lagom mängd oftast sammansatta av kockar som har koll på både smak och näringslära. Men vad kostar det, är det värt att köpa matkasse och vilken är bäst – Coops, ICAs, Willys, Linas och finns det specialinriktningar såsom vegetariska matkassar?

Tjänsten MatkasseTopplistan jämför olika matkassar, priser, innehåll och sätter betyg på dessa. Korta svaret är att ja, matkasse är såklart påtagligt dyrare än att jag erbjudanden på Willys, men om du räknar med tiden och planeringen att sätta ihop en meny för veckan, åka bil (!) och handla allt (resestid + handling) och att behöva klämma fram idéer de dagar du glömt att planera så blir summan snabbt att de du inte vill lägga i extra matbudget, måste du lägga i tid och tankeverksamhet. Vilken vågskål som väger mest för dig kan bara du bestämma, men om ekonomin inte är tight så kan de många timmarna som frigörs varje vecka vara guld värda. Tid blir ju som bekant också pengar, även om fritid inte direkt genererar pengar (oftast) så köper du dig tid för familjen, hobbys och annat du hellre vill göra med dina begränsade, 24 timmar på dygnet.

senses försöker inspirera varje er läsare kontinuerligt med Veckans Recept, där ni får tips på vad ni kan laga om ni själva vill planera lite inköp och menyer. Men om man bara vill trycka på “snooze”, set it and forget it, så kan matkasse absolut vara ett bra alternativ för många. Testa och se vad du tycker.