Appar har blivit en del av vår vardag. Men vad blir nästa steg i utvecklingen?

Appar. Lika självklart i vår vardag idag på våra smartprylar som det oändliga antalet tv-kanaler i kabel-utbudet. App är en engelsk förkortning för ordet ”application”, vilket inte är långt ifrån den svenska översättningen ”applikation”, vilket i detta fall betyder program. Tänk hur en dag utan dina favorit-appar som Facebook, Instagram, Nordicbet App, SVT Play och valfri streamingtjänst såsom exempelvis Netflix skulle vara. Hur många appar skulle du dagligen kunna leva utan? Svaret är nog färre än vad de flesta av oss vill tillstå.

appar

Medan apparna gör det enklare att hantera dina favoritsidor (är du osäker på hur stor skillnaden är så prova bara att surfa in på din favoritsida nästa gång via smartphonens inbyggda webbläsare och se skillnaden) så hägrar samtidigt en morgondag med ny teknik och nya möjligheter. Hur kommer morgondagens appar att se ut och bete sig? Svaret är såklart spekulativt, då vi inte vet hur morgondagens smarttelefoner kommer att bjuda på, i fråga om prestanda och egenskaper. Kommer de bli ihopfällbara, mjuka skärmar, som det så länge snackats om? Kommer den bärbara kraften att motsvara en fullfjädrad, bärbar dator idag? Med tanke på teknik och prisutvecklingen på nya mobiltelefoner så är det inte alls osannolikt (särskilt som Apples senaste iPhone XS Max med maxade spec:ar ju redan kostar mer än en bärbar Mac idag).

Men om vi ser på trender så är en sådan att vi kanske – precis tvärtom hur denna artikel började – kommer att börja gå ifrån dedikerade app-lösningar och istället ha mobilanpassade webbsidor som ger samma funktionalitet men mer sömlöst och utan behov att ladda ned stora appar. Som vanligt ligger USA i framkant kring detta: Hirschhorn Museum i Washington DC erbjuder fördjupning och guidning genom bildigenkännings-teknik och där du genom telefonen surfar in på deras hemsida: https://hi.si.edu/. En annan jätteaktör som erbjuder köp och poängsamling är kaffekedjan Starbucks, som via https://app.starbucks.com låter dig göra det precis det, utan behov av varken app eller medlemskort.

Starbucks app website

Starbucks har en hemsida och app i ett.

Så framtiden är onekligen både spännande och vidöppen för möjligheterna som apparna erbjuder, vare sig de förblir små program du behöver tanka hem till nallen eller blir sömlösa upplevelser, inbakade i din telefons webbläsare.