Hem Musik Hur digitaliseringen förändrat underhållningsvärlden
lp-skivor vinyl

Hur digitaliseringen förändrat underhållningsvärlden

av senses.se

Förra året fyllde en legend som många av oss har en eller annan relation till 35 år. För den som efterfrågar ledtrådar om jubilaren kan sägas att han härstammar från Italien, jobbar som rörmokare och gillar svamp och att hoppa högt. Vi talar givetvis om spelkaraktären och det populärkulturella fenomenet Super Mario – en karaktär som togs fram av det japanska spelföretaget Nintendo för över tre decennier sedan. Lagom till födelsedagen firade Nintendo med att släppa tre upputsade varianter av tre separata 3D-äventyr till Switch. Sedan Nintendos megahit Super Mario Bros släpptes i Japan den 13 september 1985 har spelet sålts i miljontals exemplar. Med tiden myntades även karaktären Luigi – Marios bror och vapendragare. Super Marios födelsedag kanske inte betyder så mycket för människor utanför gamingvärlden men illustrerar tidens tand på ett talande sätt. Mycket har hänt inom gaming på 35 år, delvis till följd av en utbredd digitalisering som vi idag tar för givet. Spelfantaster har gått från att spela Nintendo genom charmiga spelboxar och kassetter till att främst spela olika spel online, ägna sig åt Nintendo Wii, e-sport och så vidare. I den här artikeln tänkte vi spinna vidare på hur underhållningsbranschen påverkats av ökad digitalisering vad gäller vårt sätt att producera och konsumera underhållning. 

super mario luigi

Spelvärlden 

Spelvärlden har alltid legat i framkant när det gäller digitalisering, tekniska innovationer och att hänga med i samtiden. Ett exempel är den enarmade banditen som uppfanns i USA i slutet av 1800-talet. På 70- och 80-talet revolutionerades branschen i takt med att mer avancerad elektronik och mikrochip utvecklades. Runt den här tiden ägde även en synergi rum mellan underhållnings- och spelbranschen då man i enarmade banditer började införliva grafik och musik som återspeglade dåtidens populärkultur. Dagens variant av den enarmade banditen kallas kort och gott för slots och finns i en mängd olika utformningar på nätet. Ett sista exempel är e-sportvärlden som omfattar populära spel som csgo – en gren som vuxit exponentiellt de senaste åren och som i vissa länder såsom Sverige till och med är på väg att jämställa med traditionell “riktig” idrott. Nuförtiden kan populära e-sportvarianter som csgo spelas på surfplatta, dator eller mobiltelefoner och åtkomst till csgo betting tips kan fås minst lika enkelt. 

Musikvärlden 

Kanske minns du en tid då musikfantaster var tvungna att bege sig till den lokala skivaffären för att lyssna på de senaste heta albumen och botanisera bland CD- och LP-skivor. Även om skivaffären hade sin säregna charm har digitaliseringen förändrat konsumtionen av musik till det bättre – i vart fall från konsumentens perspektiv. Tack vare tjänster som Spotify och iTunes kan vi idag konsolidera vårt musikbibliotek, enklare upptäcka nya artister och kategorisera vår musik i form av genrer och låtlistor. Ett annat sätt som musikvärlden revolutionerats genom ökad digitalisering är att vi idag enkelt kan kolla in nya låtar och musikvideos på Youtube istället för att vänta in rätt låt på radion eller musikkanaler som VH1 eller MTV. Ur skaparens perspektiv har dessa typer av tjänster dessutom bidragit till ökad demokratisering av musikskapande då vem som helst med grundläggande utrustning idag kan skapa och ladda upp musik digitalt och i förlängningen nå en bred publik utan ett stort skivbolag som stöd. 

lp-skivor vinyl

Film- och serievärlden

För de flesta av oss ter det sig otänkbart att knalla ner till videobutiken runt hörnet för att hyra film inför helgens mys. Faktum är dock att det senare var norm under 80- och 90-talet och innan dagens streamingtjänster lanserades på marknaden. Idag gör tjänster som Netflix, HBO, SF Bio det möjligt för cineasten att konsumera ett brett urval av filmer och serier från hemmets trygga vrå genom att betala en månadsavgift. Som kulturinstitution är biografen inte helt stendöd då många fortfarande föredrar att tidvis stötta filmbranschen genom att se film på storbildsskärm mot en högre avgift. Biografen är därmed fortfarande en kulturell upplevelse att räkna med. 

Streamingtjänsterna har dock gjort serie- och filmkonsumtion betydligt enklare vilket även innebär ökade möjligheter för filmskapare att nå ut till fler. 

Missa inte detta

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.