Vi måste bryta tystnaden och skammen kring att prata om HIV och AIDS.

AIDS är en epidemi. Det går inte att stoppa spridningen om man inte kan förebygga både smittspridningen och själva utbrottet av sjukdomen. Jag och de flesta andra har nog varit med om en situation när stundens hetta har varit starkare än tanken på riskerna, särskilt när man var yngre och experimenterade en del. Fast även i mogen ålder kan det ju faktiskt hända att en kondom kan gå sönder, eller att man är utomlands, skadar sig och behöver få blod. Man vet liksom aldrig när det kan gå illa.

Det är lätt att bara ignorera att det hände, i stället för att gå och testa sig. För hur kul är det egentligen att gå till vårdcentralen i området där man bor och testa sig, särskilt om man bor i ett litet samhälle? Även om de har tystnadsplikt så kan det vara ganska jobbigt. I storstäderna brukar det visserligen finnas större sex- och samlevnadsmottagningar där man kan testa sig, men många tycker att det är jobbigt också. Man skäms lite, samtidigt som man är rädd för att veta resultatet. För tänk om. Tänk om man fått HIV.

Fast det är då det är viktigt att man faktiskt går till läkaren eller mottagningen, för det går att förhindra att AIDS bryter ut. Det är inte en dödsdom att få HIV i dag, även om det kan vara det om man inte går och testar sig så att man säkert vet, och kan förebygga det med medicin. Men det är ett sånt tabu, och det är inget man snackar om. En del fortsätter till och med att ha oskyddat sex trots att de kan ha en HIV-smitta. Sen har jag hört att en del läkare inte alltid erbjuder HIV-tester till patienter de haft länge, på grund av samma tabu. De kanske inte inte riktigt vill ta upp ämnet.

HIV hemtest utan skam

Men grejen är att man inte längre behöver gå till en läkare eller mottagning för att testa sig. Och det är viktigt att man snabbt får veta om man blivit smittad, så att man kan få behandling och därmed förhoppningsvis slippa AIDS. Jag känner flera som har testat sig själva hemma, med ett hemtest från hivtesthemma. Då slipper man osäkerheten, man slipper tycka att det är skämmigt att man varit oaktsam, och det är möjligt att upptäcka infektionen tidigt. Ju tidigare man får behandling, desto högre är chansen att undvika det fruktade, sista stadiet.

Man beställer hemtestet på internet och slipper alltså till och med handla det på apotek. Det är diskret och praktiskt, eftersom det kommer hem till dig i brevlådan i ett paket. Själva testet är lite som ett sockertest för diabetiker, ett stick i fingret och efter några minuter har du resultatet. Precis likt tidiga graviditetstester är det resultatet osäkert om man testar sig för tidigt; minst tre månader har passerat.

hiv hemtest

HIV och AIDS – fortfarande ett känsligt ämne

FN:s mål är att stoppa aids-epidemin innan år 2030. Det behövs utbildning för att uppnå det. Myndigheter måste agera och man måste få bort det tabu som fortfarande finns kring HIV. Så länge man inte vet om att man är sjuk kan man själv skicka viruset vidare till andra sexpartners – och sen de i sin tur.

Immunsjukdomen AIDS är fortfarande dödlig, men om du har fått ett positivt resultat på ditt HIV-test så betyder det inte att du drabbas av AIDS. Om man får tidig medicinering kan man faktiskt ofta helt stoppa utbrottet. Ett HIV-hemtest tar bort det jobbiga i att boka tid och besöka en klinik, och du kan hjälpa till att stoppa epidemin genom att testa dig när det funnits risk för smitta. Och framförallt: prata om det!

Hela detta inlägg är en annons.