Mangaserien Ghost in the Shell, skapad av japanen Masamune Shirow, slog ned som en bomb då den första gången såg dagens ljus 1989. Den dystopiska, cybernetiska framtiden som målades upp i serietidningen inspirerade en tecknad långfilm 1995, som av många anses vara den bästa Manga-animen genom tiderna – och kanske en av de allra djupaste. Filosofi möter action, cyborger mänsklighet och den gamla världen möter den nya.

Tecknade och spelfilmsversionen av The Major.

Det var givetvis bara en tidsfråga innan den stora underhållningsjätten i Los Angeles – Hollywood – skulle vilja slå mynt av succén och skapa en spelfilm. Problemet med spelfilmer av visuella medier, såsom serietidningar och tecknade förlagor, är att de kräver extremt mycket resurser och visuella effekter. I animation är ju allting möjligt att skapa och att göra – saker som kanske vore för dyra eller för farliga att spela in som stunts i en spelfilm. Men nu är tekniken ikapp visionerna och i huvudrollen som den cyber-förbättrade ”The Major” ser vi ingen mindre än Scarlett Johansson. Kritik har florerat att en västerländsk skådespelerska ska göra en ikonisk, asiatisk figur, men samtidigt kan man inte annat än konstatera att Scarletts typ och fysikalitet inte är annat än en perfekt match för rollen. Britten Rupert Sanders (Snow White & The Huntsman) står för regin och i övriga roller ser vi bland andra Oscarsvinnaren Juliette Binoche, Michael Pitt (Boardwalk Empire) och dansken Pilou Asbaek.

Ghost in the Shell har premiär på bio 31 mars och vi är sugna på att se den i sin helhet. Tillsvidare får vi hålla till godo med den rafflande trailern ovan!

Videon är en annons från Universal, men texten är vår.