Kosttillskott kan kännas som en djungel. Vi reder ut några begrepp och skillnaden på kost- och hälsotillskott.

Kosttillskott är ett omdebatterat ämne. De är inte mediciner, så de får säljas över disk och marknaden blir bara större och större. Kosttillskottens syfte är att göra just det namnet antyder – vara ett tillskott till din vanliga kost, inte helt ersätta den. Så att komma på tanken att byta ut en måltid om dagen mot tillskott är en dålig idé. Därför används tillskott både av idrottare, muskelbyggare och människor som vill förbättra sitt allmänna välbefinnande, bland annat i form av artros-patienter som använder glukosamin i olika former. Tillskott kan även användas för de som tränar väldigt hårt eller för de som vill påverka sin vikt – oftast nedåt, men det finns även tillskott för den som vill öka i vikt, tro det eller ej.

tillskott

En del läkare kallar kosttillskott för överflödiga, “dyrt kiss”, då överintag av exempelvis vitaminer oftast bara resulterar i att man får ut överskottet den naturliga vägen (oftast, tänk på att rådgöra med din läkare innan du tar större mängder tillskott då det finns både rekommendationer och restriktioner i samband med tillstånd och annan medicinering). Men rätt använda kan kosttillskott ge erkänt bra effekt, något som många användare av Vitae Pro och träningstillskott vittnar om. Tillskott – då i form av vad som kallas för hälsokost – kan även användas för att förbättra exempelvis hår och naglar, något det inte direkt finns väldigt effektiva mediciner för idag.

Vill du lära dig mer om kosttillskott, dess effekter och kolla igenom vilket utbud som finns så kan du spana in Kosttillskottguiden.nu – en svensk sida som sedan 2016 utmanat de större jättarna i branschen. Där får du även tips på vilka tillskott som gör vad och vad du kan fokusera på, beroende på vad syftet med ditt intag är. Sajten har också egna skribenter som är dietister och experter med utbildning inom ämnena kost och hälsa, så ta en kik och se vad de kan erbjuda dig.