Alla är vi bra på något. Eller bra och bra. Alla är vi grymma på något. Det kan vara på dataspel, eller att raila en bänk med skateboarden, laga utsökt mat i Michelin-klass eller att kunna alla frågor i frågesporten. Oavsett vad det kan vara, så kom ihåg att du har en talang som är unik. Och ofta är något du tycker kul också något du är bra på. Det brukar hänga ihop. De som säger ”du skulle aldrig kunna…” är oftast de som blir förvånade – och oftast inte vågat följa sitt eget kall.

Döm inte en bok på omslaget - Susanne Boyles talang knockade de flesta

Dumle håller nu en tävling, där du ska visa din talang och kan vinna en tuff GoPro-kamera att filma med. De vill också dela med sig av fem livstips som vi tycker är sanna, inspirerande och tänkvärda – eller vad säger du?

1. Gör mer av det du tycker om
Ofta ligger en talang i området för saker som du tycker om att göra. Där du känner dig nöjd och tillfredsställd varje gång du utövat dem. Gör en lista på alla saker som du älskar att göra och se om du hittar någon röd tråd.

2. Kartlägg dina egenskaper
Fundera över: vad har du lätt för? Inom vilka områden lär du dig snabbt? Vilka är dina starka sidor och förmågor?

3. Be om positiv feedback
Många gånger är talanger så naturliga för oss att vi inte ens reflekterar över att det är något speciellt. I ett land som styrs av jante-lagen kan det vara ännu svårare för oss att se sina förmågor. Be andra människor om positiv feedback och be dem berätta om det som du är duktig på och vad som är enkelt för dig.

4. Träna
När du har hittat din talang gäller det att träna. Även om en talang är ett område man har en viss fallenhet för betyder det inte att talangen utvecklas av sig själv. För att en färdighet ska blomstra krävs konsekvent träning.

5. Marknadsför din talang
Om du är bra på något, tala om det för andra och berätta hur du kan bidra med den. Då får du möjlighet att träna samtidigt som du visar upp din förmåga och inspirerar andra.